Tilaa
Jutut

Kipparin sää: Huolla vene hyvän sään aikana

10.10.2022

Tekstimarkus mäntykannas

Kuvatistock ja kipparin arkisto

Veneen syyshuolto kannattaa tehdä ajoissa, sillä vuodenajat muuttuvat toisinaan dramaattisesti. Huomasimme tämän elokuun viimeisinä päivinä, kun syksyinen sää saapui Suomeen rytinällä. Helle vaihtui yhdessä yössä viileäksi syyssääksi.

Käydään seuraavaksi läpi, mitä tietoja sääennusteista kannattaa syksyllä tarkkailla, jotta veneen ehtii huoltaa hyvän sään aikana.

Syysmyrskyt voidaan ennustaa ajoissa

Syysmyrskyt voivat vesittää veneilysuunnitelmat ja aiheuttaa tuhoa huonosti kiinnitetyille aluksille. Voimakkaista syys- ja talvimyrskyistä seuraa nykyään yhä useammin tuhoja, koska sekä roudan että jääpeitteen muodostuminen on viivästynyt. Routakerros vähentää tuulituhoja, koska sen aikana puut ovat paremmin kiinnittyneitä maahan.

Jääpeite puolestaan vähentää kovan aallokon aiheuttamaa tuhoa ja veden nousua rannikoilla. Vaikka ilmastonmuutoksen ei ole todettu merkittävästi vaikuttavan Suomen tuulisuuteen, kannattaa paheneviin myrskytuhoihin tulevina vuosikymmeninä varautua.

Meteorologi aavistaa syysmyrskyn potentiaalin ennustekartoillaan parhaassa tapauksessa jo viikko ennen sen saapumista Suomeen.

Jos suurikokoinen matalapaine on saapumassa Atlantilta, pystytään se yleensä ennustamaan hyvissä ajoin. Etelästä ja kaakosta nousevat matalapaineet tai myrskyt ovat harvinaisempia, mutta silloin kun niitä syntyy, ennustettavuus on hankala jopa muutaman päivän päähän.

Lähestyvät myrskyt eivät välttämättä sisämaassa erotu 10 vuorokauden paikkakuntakohtaisesta sääennusteesta, koska tämäntyyppisissä ennusteissa tyypillisesti ennustetaan 10 minuutin keskituulen nopeutta. Kannattaakin seurata tuulenpuuskia. Yksittäiset tuulenpuuskat voivat olla kaksi kertaa keskituulen nopeutta voimakkaampia syysmyrskyissä.

Sadetta vai ei?

Ota selvää sade-ennusteesta, jos vene huolletaan ulkona. Kesän vaikeasti ennustettavat kuurosateet yleensä vähenevät syksyllä ja tilalle tulee laaja-alaisia sadealueita.

Kun sääennustemallin resoluutio on parhaimmillaan 9 x 9 kilometrin kokoinen hilaruutu, ei ennustemalli saa kiinni tätä pienempiä sääilmiöitä. Siksi satojen kilometrien kokoisia sadealueita on helpompi ennustaa kuin paikallisia kuurosateita. Mitä suurempi sadealue on kyseessä, sitä varmempi ja luotettavampi ennuste on.

Syksyiset kuurosateet ovat harvinaisia ja yleensä ne keskittyvät lämpimän meren läheisyyteen. Syksyn merellisiä kuurosateita on yhtä hankala ennustaa kuin kesäisiä sade- ja ukkoskuuroja sisämaassa. Ne voi tarkistaa sadetutkasta. Osa sadetutkista kattaa nowcasting-ennusteen, eli sadealueiden tai kuurosateiden liikkeitä voidaan ennustaa lähitunneille havaintojen avulla entistäkin tarkemmin.

Milloin lämpötila laskee pakkasen puolelle?

Suomessa termisestä talvesta puhutaan, kun vuorokauden keskilämpötila painuu pysyvästi pakkasen puolelle.

Pohjois-Suomessa talven alku ja vesistöjen jäätyminen starttaavat yleensä lokakuun loppuun mennessä, maan keskivaiheilla marraskuun aikana ja etelärannikolla marras-joulukuun vaihteessa.

Meteorologi Markus Mäntykannas vastaa

Vaikuttaako vuorovesi-ilmiö Itämerellä vedenpintaan?

Ei oikeastaan, sillä vaikutus on enintään joitakin senttimetrejä. Sisämerillä vuorovesi-ilmiö jää hyvin pieneksi ja sen vaikutukset tuntuvat parhaiten valtamerillä. Itämerellä vedenpinnan korkeuteen vaikuttavat lähinnä ilmanpaine ja tuuli.

Voit lähettää Kipparin toimitukseen säähän ja ilmastoon liittyviä kysymyksiä täältä.

Lue myös nämä

X