Tilaa
Jutut

Kipparin veneilyniksit: Tiskit puhtaaksi

Kysyimme Kipparin lukijapaneelin jäseniltä, miten he hoitavat tiskit venereissulla.

09.07.2024

Tekstianu kopola

Kuvatistock

”Jos käytössä on erillinen tiskipaikka, sitä käytetään. Tiskaan aina maissa, pesuvadissa tai kahdessa. Käytän PSS-tiskiainetta. Pesuvesi kaadetaan aina maahan, ei koskaan veteen. Astiat kuivataan ulkosalla ja lopuksi puuvillaliinalla.

Astiat syödään mahdollisimman puhtaiksi ja pyyhitään lopuksi talouspaperilla. Veneessä on painevesi ja tiskiallas, mutta varsinaiset tiskit pestään maissa pesuvadissa biohajoavalla tiskiaineella ja merivedellä, koska tiskialtaan vedet päätyvät mereen ilman erityisjärjestelyjä. Tiskivesi imeytetään maissa. Huuhtelu tarvittaessa makealla vedellä. Kuivaus imukykyisellä mutta nopeasti kuivuvalla ohuella pellavapyyhkeellä.

Tilasin uuden veneen ilman septitankkia. Tiskivesi menee 30 litran kannuun, joka on helppo nostaa ulos veneestä ja imeyttää maastoon. Kompostoivan vessan tuotokset on myös helppo kantaa saariston huusseihin. Ei tarvitse tuskailla imuasemien toimivuuden kanssa.

Vihaan yhden altaan penttereitä. Minullakin on sellainen. Jos mahdollista, niin vien tiskit kotiin koneeseen.

Veneessä ei kokata, velvollisuutemme on tukea saariston ravintoloita. Reissussa käytän kertiksiä sen minkä pystyy, ja muut tiskit kerään omaan astiaan ja tiskaan mökillä.

Eräreisulla esimerkiksi Inarilla astiat tiskataan pohjahiekalle hankaamalla ja huuhtelemalla. Päiväreissulla vien tiskit mökille.

Käytämme luontoystävällistä pesuainetta joka menee mereen. Käytämme myös jonkin verran kertakäyttöastioita, jotka palavat nuotiossa tai kulkeutuvat kotiroskikseen. Pyyhkeellä kuivataan.

Pesen tiskit rannassa merivedessä. Tiskiaineena on suolaiselle vedelle tarkoitettu ympäristöystävällilnen pesuaine. Astiat kulkevat veneestä rantaan ja takaisin verkkolaukussa, joka on tehty muovista. Löytynyt Tokmannilta, sisältänyt alun perin lasten rantaleluja. Astiat saa huuhtaistua kerralla, kun huljauttaa täyttä laukkua merivedessä. Astiat kuivuvat itsekseen, kun laukun jättää viettävälle kalliolle.

Tiskit hoidan tiskialtaassa, josta vesi laskee mereen. Fairy pesuaineena. Hyvä ajatus, että olisi tiskivesille harmaavesitankki. Miten sen saisi? Jää mietittäväksi. Astiat kuivaan kuivatustelineessä.

Kahdessa muovivadissa, toisessa pesu ja toisessa huuhtelu. Hetken valutus kokoontaitettavassa puisessa kuivaustelineessä ja loppukuivaus astiapyyhkeellä. Pesuaineena on ollut jo 20 vuotta Sjö&Havin tiskiaine, joka toimii hyvin merivedessä. Pesu- ja huuhteluvedet kaadan maihin mahdollisimman kauas rantaviivasta. Usein näkee, miten veneistä lorotetaan tiskivedet poistoputkea pitkin niin, että vaahto leviää satamaan. Aika ankeaa.

Lähde: Kipparin lukijapaneeli

Liity Kipparin lukijapaneeliin tästä

Lue myös nämä

X