Tilaa
Jutut

Kisakuskien kylmää turvaharjoittelua – Katso videolta kuinka ohjaamosta pelastaudutaan

Suomen Purjehdus ja Veneilyn nopeuskilpailutoimikunta järjesti maaliskuussa Lohjalla koulutustapahtuman, jossa hiottiin alkavan kauden kisaorganisaatioita ja kilpailijoita tämän kesän tulevia venekisoja varten.

15.05.2019

Tekstija kuvat Juha Virtanen

Ohjaamolla varustettujen rataveneiden ja avomeri- eli offshoreveneiden kuljettajille pakollisen immersiontestin eli upotustestin lisäksi päivään sisältyi myös koko kisaorganisaation koulutusta. Sitä annettiin niin kuljettajille, kilpaveneiden katsastajille kuin myös muillekin kisajärjestelyissä mukana oleville toimitsijoille.

Jokainen, joka ajaa umpiohjaamolla varustetulla kilpaveneellä, joutuu vuosittain suorittamaan pelastautumistestin. Siinä harjoitellaan tilannetta, jossa kilpavene on kääntynyt ylösalaisin ja ohjaamo täyttyy vedellä. Turvavöissä istuvalle kuskille voi silloin helposti tulla paniikki, mutta harjoittelun avulla paniikki voidaan torjua ja pelastautuminen ulos ohjaamosta onnistuu.

 

Ensikertalaisille annettiin mahdollisuus kokeilla useammankin kerran pujottautumista ulos ohjaamokapselista. Jännitys näkyi ensin lievänä hätäilynä, mutta sukeltajilta ja kouluttajilta saatujen ohjeiden avulla jokaisella toinen kerta sujui jo rauhallisesti, hyväksyttävällä tavalla.

Toisen kiepsautuksen ja kylvyn jälkeen jokainen ensikertalainen pystyi jo itsekin arvioimaan oman suorituksensa sujuvuutta. Oppi meni selvästi nopeasti perille.

Lue juttu kisakuskien turvaharjoittelusta Kipparista 5/2019

Lue myös nämä

X