Tilaa
Jutut

Kokemuksia veneestäni: Flipper 717 C – Viikonloppuveneilijän toivevene

10.07.2019

Tekstija kuvat Eero Pöyhönen

Flipper-veneet ovat pysyneet markkinoilla jo yli 50 vuoden ajan, vaikka tuotemerkin omistajat ovatkin vaihtuneet useaan kertaan taloudellisten suhdanteiden ja ostajien vaatimusten mukaan. Nykyisin Flipper-veneiden tuotemerkin omistaa Bella-Veneet Oy.

Flipperin suosituimmat mallit ovat vuosikymmenien kuluessa olleet HT-veneet kokoluokassa 5–6,5 metriä. Flipperillä samoin kuin muillakin valmistajilla kehitys on kulkenut suurempien ja kalliimpien veneiden suuntaan. Suositun merkin valikoimista löytyi huippuvuosina vene joka käyttöön. Esimerkiksi 1980-luvun lopulla Flipper valmisti peräti 13 eri mallia kokoluokassa 5,10–11 metriä.

Flipperin uudet perheveneet 717 ja 909 esiteltiin Helsingin venenäyttelyssä vuonna 1988. Suosikki oli pienempien perheveneiden luokkaan sijoittuva 717 C, joka valittiin heti Vene-lehden äänestyksessä Vuoden veneeksi.

Ruotsalaisen Håkan Södergrenin suunnittelemat linjat Flipper 717 C:ssä ennakoivat jo silloin kehitystä avonaisempien DC-veneiden suuntaan.

HT-ratkaisun tapaan veneen ohjaamo on katettu, mutta perästä avoin. Suuren läpinäkyvän kattoluukun ja suurten ikkunapintojen ansiosta valoisassa ohjaamossa on ulko-ohjaamon tuntu.

Ohjaamoon ilman välilaipiota liittyvä avotila muhkeine aurinkosohvineen muodostaa kaikille mukana oleville mukavan matkustajatilan, jossa myös itse matkanteko on nautittavaa. Ohjaamon taakse katteen alle on saatu sijoitettua myös toimiva pentteri. Avotila voidaan tarvittaessa kattaa kuomulla, jolloin katteen alle saa paljon lisää oleskelutilaa esimerkiksi viileinä iltoina.

Nukkumatilat ovat keulakajuutassa.

Vuotta myöhemmin markkinoille tuli samalla rungolle tehty 717 S -malli, jossa avotila on pienempi ja perinteiseen tapaan erotettu muista tiloista välilaipiolla ja ovella.

Tilojen toimivuuden ja väljyyden kannalta oleellista on, että veneessä on leveyttä 2,80 metriä eli 15 senttiä enemmän kuin esimerkiksi saman kokoluokan edeltäjässä 777-mallissa. Sisätiloissa 15–20 sentin lisätila leveydessä tuntuu.

Leveys helpottaa liikkumista myös sivukansilla. Mallimerkintä 717 on hieman harhaanjohtava, sillä rungon pituus on 7,17 metriä ja sen lisäksi perässä on reilun kokoinen integroitu uimataso.

Kokonaispituus on 7,70 metriä, mikä nykyveneissä ilmoitettaisiin veneen pituudeksi.

Flipperin jo tavaramerkiksi muodostuneen, porrasperäisellä pohjalla varustetun rungon on suunnitellut Sigurd Isacsson.

Lisää Flipper 717 C:stä muun muassa Kipparin testissä lehden numerossa 7/1989 ja käytettyä katsomassa -jutussa numerossa 8/2004.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 7/2018.

Lue myös nämä

X