Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Grand Banks 32 – Matkavene isoille vesille

Huviveneistä olemukseltaan lähimmäs laiva-luokkaa on päässyt kaiketi Grand Banks.

20.02.2022

Tekstijuha virtanen

Kuvateero pöyhönen

Grand Banksin legendan takana oli amerikkalainen Robert Newton, joka oli toiminut yrittänä Hong Kongissa jo 1950-luvulta lähtien. 1960-luvun alussa hän laajensi poikiensa kanssa venealalle ja perusti veneveistämön.

American Marine Ltd. oli arvostettu taitavien veistäjiensä ansiosta ja siellä tehtiin kaikenlaisia veneitä tilauksesta, mutta vasta Grand Banks nosti yrityksen maineeseen erityisesti pitkänmatkan moottoriveneiden tekijänä.

Merkin suosituimmat mallit olivat 32- ja 36-jalkaiset versiot ja ne valmistettiin vuodesta 1965 lähtien mahongista Hong Kongissa.

Grand Banks 32 -mallia valmistettiin vuodesta 1965 lähtien 30 vuoden ajan. Sitäkin suositumpi oli 36 Classic. Isompaa venettä valmistettiin vuodesta 1965 vuoteen 2004 saakka.

American Marine Ltd:n rakentamat veneet tehtiin aluksi puusta. Vuonna 1973 veistämö siirrettiin Singaporeen uudelle telakalle. Siellä Grand Banksit tehtiin jatkossa lasikuidusta.

Veneet kasvoivat ja isojen rakentaminen edellytti isompia toimitiloja. 1990-luvun puolivälissä toiminta siirrettiin Malesian puolelle, missä nykyaikaisia jahteja, niin moottorilla kuin purjeilla liikkuvia, on Grand Bank Yachtsin palveluksessa rakentamassa reilusti yli 600 työntekijää.

Samoihin aikoihin GB:n mallivalikoimaan tuli pienemmät Eastbay-versiot. Mallia otettiin vanhoista, lähempänä rannikkoa hummereita pyytävistä veneistä.

Uudet Eastbayt noudattivat C. Raymond Huntin piirtämiä legendaarisia runkolinjoja. Vanhojen kalapaattien kipparit jäivät ihmettelemään, miten syvällä V-pohjalla varustetut Eastbayt katosivat horisonttiin yli 30 solmun huippunopeudella.

Vanhat mahonkiveistäjät ovat joko siirtyneet eläkkeelle tai niin sanotusti pilven reunalle. Tänään nykyaikaisessa tehtaassa Grand Banksin sandwich-rakenteiset rungot tehdään laminoimalla alipaineella. Jalopuuta käytetään veneissä enää sisustuksessa ja sitäkin hyvin vähän ja harkitusti. Merkin nykyisistä venemalleista löytyy tietoa täältä.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 2/2022.

Lue myös nämä

X