Tilaa
Jutut

Kokemuksia veneestäni: Nopeat moottoritorpedoveneet – Taisto 7

Sotien jälkeen 1940-luvulla valmistunut puurakenteinen 18-metrinen Taisto 7 viettää lokoisia eläkepäiviään yksityiskäytössä Saimaalla.

10.03.2023

Tekstieero pöyhönen

Turun Veneveistämöllä rakennettiin sotavuosina 1941-1943 italialaisen Baglietto-veistämön esikuvien mukaan kuusi nopeakulkuista moottoritorpedovenettä operoimaan pää­asiassa itäisellä Suomenlahdella. Suunnitelmissa oli rakentaa vielä kuusi lisää näitä Taisto-luokaksi nimettyjä aluksia, mutta materiaalipulan vuoksi jälkimmäisestä sarjasta tehtiin vain kaksi, Taistot 7 ja 8, jotka otettiin käyttöön vasta sodan jälkeen 1947.

Mahonkirunkoiset 17,8 metriä pitkät ja kaksiportaisella pohjalla varustetut Taistot sijoittuivat kooltaan Hurja- ja Jymy-luokkien välille, mutta niissä oli suurin koneteho. Suomalaisten tarpeisiin italialaisten lisenssipiirustusten pohjalta alukset suunnitteli Turun Veneveistämön suunnittelu­insinööri Jarl Lindblom.

Taistot oli varustettu kaksilla moottoreilla. Risteilymoottoreina käytettiin aluksi Olympian 65 hv moottoreita. Suurelle rasitukselle joutuneet ja 87-oktaaniselle bensalle viritetyt Olympiat hajoilivat vähän väliä.

Ne vaihdettiin sittemmin Ford Flathead V-8 -moottoreihin. Pääkoneina oli kaksi 18-sylinteristä Isotta Frashcini -lentokonemoottoria, joita käytettiin vain tositoimissa. Tuolloin 22 tonnia painavan aluksen huippunopeus oli liki 50 solmua. Apukoneita tarvittiin, sillä pääkoneilla ei voinut ajaa alle 10 solmun nopeuksia.

Kuuden ensimmäisen Taiston rungot valmistettiin mahonkikerrosrakenteena, jossa sisä- ja ulkolaudoituksen välissä oli vaneri ja kyllästetty puuvillakangas vesieristeenä, mutta Taistojen 7 ja 8 rungoissa mahongin sijaan käytettiin tiheäsyistä punahonkaa.

Taistot palvelivat aina 1960-luvun puoliväliin saakka merivoimissa erilaisissa tehtävissä, jonka jälkeen osa niistä kaupattiin yksityiseen omistukseen. Upeista aluksista Taisto 3 eli Tyrsky on täysin entisöitynä Forum Marinumissa Turussa.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 2/2023

Sepppäsen moottoritorpedovene Seiska

Lue myös nämä

X