Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kokemuksia veneestäni: Princess 66 – Suomen yleisin luksusjahti

Iiro Avellan vaihtoi Azimutin Princessiksi. Englantilaisvalmistajan mallistossa 66-jalkainen on keskikokoinen ja vielä juuri ja juuri itse ajettavissa. Mutta remonttia reilu parikymmentä vuotias vene tarvitsee.

27.06.2021

Tekstija kuvat markus ånäs

Princess on Suomen yleisin luksusjahtimerkki, mutta kovin suuria veneitä ei sen mallistosta Suomeen tuoda. Iiro Avellanin kipparoima 66-jalkainen sijoittuisi nykyisessä mallistossa alempaan keskiluokkaan, 60–78-jalkaisten S:ään. Suomessa se on puolestaan suurimmasta päästä, sillä yli 70-jalkaisia Suomen lipun alla purjehtivia moottoriveneitä on vain muutamia.

Princessin kokotaulukko lähtee 35-jalkaisien R:stä ja jatkuu aina 95–131-jalkaisten X ja M -luokkiin asti.

Englannissa vuonna 1965 perustetun merkin veneet valmistetaan yhä Plymouthissa. Vuonna 2008 uudeksi omistajaksi tuli LVHM:n pääomistajan Bernard Arnaultin johtama sijoitusryhmä L Capital. Aluksi sijoitus oli menestys, mutta 2010-luvun puolivälissä Princessin tulos romahti. Vuoden 2016 alussa L Capital yhdistyi sijoitustalo Cattertonin kanssa ja Princessin johtoon löydettiin Antony Sheriff McLaren Automotivesta. Seriff ei lähtenyt säästämään, vaan kasvatti henkilöstöä lyhyessä ajassa noin tuhannella. Tylsäksi taantuneen Princessin suunnitteluun ostettiin apua myös muun muassa Pininfarinalta. Nyt Princess on jykevässä iskussa: sen liikevaihto ja -tulos nousevat käytännössä pystysuoraan.

Princess 66:ssa on kolme hyttiä, joista kaksi on suurempaa, parivuoteella varustettua ja kaksi pienempää, erillisillä sängyillä. Niiden lisäksi keulassa on vielä miehistön hytti.

Jos nykyinen futuristinen X-sarjan Princess kurvaisi Hangon satamasta ulos, ei suomalainen veneilijä sitä Princessiksi tunnistaisi. Suomessa Princessillä on globaalia osuuttaan suurempi ote luksusjahtien markkinasta. Jahtien Toyotaksi irvaillun valkoisen lasikuitumöhkäleen suomalainen suosio on arvoitus.

Konehuone on Princessissä poikkeuksellisen tilava.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 6/2021.

 

Lue myös nämä

X