Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Storebro Royal Cruiser 475 Commander – Komentajaluokan risteilijä

Omistajan tietojen mukaan Storebro Royal Cruiser 475 Commandereita on maailman merillä vain 16 kappaletta.

05.08.2022

Tekstija kuvat eero pöyhönen

Ruotsalainen laatubrändi Storebro haki uutta potkua markkinointiinsa, kun siitä tuli osa laajempaa ruotsalaista Nimbus Groupia vuosituhannen vaihteessa.

Yhteistyössä Nimbuksen kanssa syntyi ylellinen ja hyvin varusteltu Storebro Royal Cruiser Commander -luokka, jonka ensimmäinen malli SRC 475 Commander perustui SRC 465 Biscayn rungolle.

Rungon on suunnitellut samainen John H.V. Lindblom, jonka kynästä olivat lähtöisin jo 1970-luvulla SRC 38 ja SRC 40.

SRC 475 Commanderissa ei ole varustelussa eikä painossa säästelty. Veneessä on upea khayamahonki­sisustus ja tiikkiset lattiat sekä kannet. Yöpymistilaa on kuudelle hengelle keulakannen alla kolmessa kajuutassa, joissa kaikissa on täyspitkät vuoteet. Keulassa olevassa omistajankajuutassa on perinteiseen tapaan leveä parivuode ja vieras­kajuutoissa on erillisvuoteet. Majoitustiloissa on myös kaksi suihkulla varustettua wc:tä sekä tarpeellinen määrä vaatekomeroita.

Veneen keskellä oleva sisäohjaamo ja sen jatkeena salonki ja keittiö ovat käytännössä samaa oleskelutilaa. Salongin perältä on lasisten liukuovien kautta käynti katetulle peräkannelle.

Kauniilla säällä ajon aikana voi nautiskella tilavasta yläohjaamosta, jossa on ohjaajan ja apuohjaajan istuinten lisäksi pöydällä varustettu sohvaryhmä. Yläohjaamoon on portaat sisä­ohjaamosta sekä peräkannelta.

Varakkaammalle ostajaryhmälle tarkoitetun komentajaluokan veneen varustelussa ei ole missään kohdassa pihistelty, vaan vakiovarustelista on todella vaikuttava. Storebron silloisen Suomen maahantuojan Maritimin ilmoituksissa ei uuden veneen hintaa ollut mainittu, mutta esimerkiksi Saksassa SRC 475 Commanderin hinnaksi oli ilmoitettu 774 900 euroa. Käytettyjen hinnat liikkuvat vielä 300 000 euron tuntumassa.

SRC 475 Commanderia valmistettiin kaikkiaan 16 kappaletta vuosina 2002–2004, ja pienempää Commander 410 -mallia 78 kappaletta vuosina 2003–2008.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 7/2022.

Lue myös nämä

X