Tilaa
Jutut

Korjasimme 70-luvun perämoottorin – näin remontti sujui

Kunnostimme vanhan Chrysler 115 -perämoottorin. Tältä näyttää sen ensimmäinen käynnistys Kippari-lehden koekäyttöaltaassa.

19.12.2016

TekstiKarel Kakko

Chrysler 115 -moottori on valmistettu vuonna 1977, mutta sen perustekniikka ja rakenne ovat 60-luvulta. Vuosikausia varastossa maannut moottori oli päässyt käyttökelvottomaan kuntoon ja sen korjaaminen oli iso projekti.

Suomalaisesta varaosaliikkeestä sattui löytymään moottoriin täydellinen ylikoko-mäntäsarja renkaineen, tappeineen ja laakereineen. Sieltä löytyi myös kannen tiiviste, eikä loppujen tarvikkeiden hankkiminen Amerikasta ollut lainkaan vaikeaa.

Remontti käsitti koko moottorin purkamisen, lohkon poraamisen ja koneistuksen, kaikkien apulaitteiden läpikäynnin ja puhdistuksen, vesipumpun korjauksen, moottorin maalaamisen ja lopuksi koko moottorin uudelleen kasaamisen uusilla tiivisteillä.

Remontti tehtiin valmistajan ohjeiden ja suositusten mukaan, koska lopputulokseksi haluttiin toiminnaltaan uuden veroinen moottori. Monivaiheinen remontti on teoriassa yksinkertainen, mutta siihen sisältyy useita pikkutarkkuutta vaativia työvaiheita.

Lue perämoottorin remonttijutut kokonaisuudessaan Kippari-lehdistä 11/2016 ja 12/2016, joissa remontti on käyty läpi vaihe vaiheelta.

Lue myös nämä

X