Tilaa
Jutut

Kuukauden kippari: Näsijärven moniosaaja Pekka Lahti

Työ kuin työ järvellä. Pekka Lahti tekee.

11.12.2022

Tekstipete suhonen

Kuvatjukka rautio

’OLEN asunut koko ikäni rannalla. Näsijärvi näkyy kodin ikkunasta sadan metrin päässä. 2000-luvun alussa aloin pohtia, josko vesistötöistä saisi elantonsa. Alku oli tervanjuontia. Työvälineeni olivat vaatimattomia, hajosivat tuon tuostakin. Silloin päätin, että vehkeet on oltava kunnossa. Nyt Pajapekka Oy työllistää toistakymmentä kaveria. Vesillä on hinaajat Alfred ja Armas sekä työlauttoja, joista suurin on 23 metriä pitkä ja kantaa 120 tonnia tavaraa.

Teemme vesistökuljetuksia, laitureita, ruoppauksia, hakkuita saarissa, melkein mitä tahansa töitä vesistöillä Pirkanmaan alueella. Vain laaja-alainen osaaminen takaa sen, että töitä riittää. Kaikista haastavinta on kuitenkin löytää hyviä työntekijöitä. Autokuskin pitää pystyä ajamaan kaivinkonetta ja mieluiten hinaajaakin. Oppivaiselta kaveriltakin menee kaksi vuotta, että taidot ovat kyllin monipuoliset. Armaksen ajaminen edellyttää kuljettajakirjaa, mutta Alfredin lyhensimme kymmenmetriseksi, joten sen ohjastamiseen riittää 15 vuoden ikä.

Jos saisin itse hommani valita, ajaisin vain hinaajaa. Ja mikäli suunnankin saisin valita, niin Muroleen kanavalta ylöspäin Virroille. Siellä on maisemat, kapeaa, kiinnostavaa vesiväylää, ei pelkkää isoa selkää.

Tuon tuostakin kohdalle osuu erikoisempiakin töitä. 130 vuotta vanha Näsijärwi-hinaajan hylky piti taannoin saada pois järvitäytölle perustettavan raitiotien tieltä. Sukeltajien kartoituksen perusteella kaivoimme vesisuihkulla liinat hylyn alle. Liinoilla nostimme hylyn pohjasta ja kuljetimme sitä pinnan alla Näsinselkää pitkin kilometrin matkan, johon kului kymmenen tuntia. Lopulta hylky laskettiin 14 metrin syvyyteen.

Vapaallakin häärään järvellä, koska toimin Näsijärvi II -höyrylaivan konepäällikkönä. Alus on rakennettu Ahlströmin pajalla vuonna 1929, ja kulkee puulla. Kotisatama on Mustalahdessa, josta teemme risteilyjä Näsijärven kauneimpiin kohteisiin. Halkoja Näsijärvi II syö kuution tunnissa. Vaikka koivupuu on lämpötaloudellisinta, välillä on hyvä polttaa kuusipuuta. Se puhdistaa noen. Kun Näsijärvi II seilaa, on tuoksumaailma kunnossa. Ei öljynkäryä, ainoastaan palavan puun tuoksu, kuten sauna suomalaisessa kesäillassa.”

Ruorissa

Pekka Lahti, 42

toimitusjohtaja

Kotipaikka: Länsi-Teisko

Kotisatama: Mustaniemi

Työkalut: Hinaajat Alfred ja Armas

Vapaalla: Näsijärvi II

 

 

Lue myös nämä

X