Testit

Kylmäevästä kesähelteisiin: Vahvarakenteiset kylmälaukut testissä

Venekäyttöön sopivien vahvarakenteisten kylmälaukkujen testissä on neljä suositun keskisuuren kokoluokan valkoista boksia, jotka toimivat myös veneistuimina. Ne pitävät juomat ja tuoreet elintarvikkeet kuosissa kuumallakin kelillä, mutta vaativat paljon kylmää sisuksiinsa.

01.07.2015

TekstiMarko Lysmä

KuvatKari Hautala, Marko Lysmä ja Seppo Evinsalo

Sähköttömien isojen kylmälaukkujen suosituin kokoluokka on 40–50 litraa. Ne mahtuvat yleensä vielä hyvin farmari- ja tila-autoon sekä veneeseen. Passiivisia kylmälaukkuja voi myös hyödyntää monenlaisissa piha-, grilli- tai teemajuhlissa.

Tämän kokoluokan kylmälaukkua jaksaa vielä kantaa lyhyitä matkoja, vaikka täydessä lisäkylmällä höystetyssä elintarvike- ja virvokelastissa laukun kantaminen vaatii yleensä pari kantajaa tai sangen riskit ja leveät hartiat.

Testatut, venekäyttöön hyvin sopivat vahvarakenteiset valkoiset kylmälaatikot on tehty kestämään kovaa käyttöä. Niiden kysyntä on maahantuojien ja kauppiaiden mukaan selvästi kasvanut viime vuosina, koska kuluttajat hakevat eristyskyvyltään parempia bokseja. Huviveneilijöiden lisäksi sopivan kokoisia ja etenkin hyvän kylmänkeston omaavia laukkuja tarvitsevat kalastajat ja vetouistelijat saaliilleen.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

5415

Kylmälaukkujen testimittaus

Kylmälaukkujen testissä vallitsee 23 asteen huonelämpötila. Kylmäaineena käytetään jäämurskaa, jota laitetaan 10 senttimetrin korkeudelle saakka. Lämpötila-anturi sijoitetaan kylmälaukun keskelle noin kymmen sentin päähän kannesta. Mittausaika on 48 tuntia ja mittaussykli on tunti. Kansia ei avata testin aikana.

Jäämurskan kanssa kaikki neljä kylmälaukkua toimivat hyvinä kylmentäjinä. Lämpötila pysyttelee vuorokauden 5–7,7 asteessa ja kahden vuorokauden päästä kolmella laukulla lämpötila on 8 asteen tuntumassa, mutta Yukonissa se säilyy kylmimpänä, tasan 6-asteisena.

Mainittakoon että pulloon laitettu 15,6-asteinen hanavesi pysyy Yukonissa jäämassan keskellä 1,1-asteisena vielä 60 tunnin jälkeen.

Testin perusteella elintarvikkeet pysyvät kylmälaukussa pari vuorokautta hyvälaatuisina, mutta vallitseva lämpötila, aktiivisemmat käyttötilanteet ja käytettävä kylmä sekä sen määrä vaikuttavat merkittävästi kylmänkestoon.

Pakastejää kylmettää tehokkaasti

Kylmälaukkuja varten on olemassa lukuisia kylmäratkaisuja, mutta Suomessa on vain muutama yritys, jotka toimittavat pakastejäätä myyntiin keskusliikkeiden kautta jälleenmyyjille. Lisäksi ne myyvät jäätä suoraan kuluttajille.

Karhujää-niminen yritys ja sen edeltäjä ovat toimineet pääkaupunkiseudulla vuodesta 2003 alkaen. Helsingin Malmilta toimitetaan pakastejäätä keskusliikkeille ja päivystetään asiakkaita 24 tuntia vuorokaudessa. Karhujää myy Ruotsista maahantuotua 20-26 pakkasasteen jäätä parin kilon pusseissa ja kymmenen kilon säkeissä. Jääpalasäkki maksaa noudettuna 15 euroa.

Salossa sijaitseva jääpalatehdas Bloks puolestaan valmistaa ja markkinoi suomalaisesta vedestä tehtyä pakastejäätä 1,5 ja 4 kilon pusseissa. Niin kauppiaiden kuin jäätoimijoiden mukaan mitä enemmän asiakkaat kyselisivät jääpalojen perään, sitä varmemmin ne tulisivat pakastealtaisiin ja venesatamiin myyntiin.

www.suomenjaapala.fi,
www.bloks.fi

Lue myös nämä

X