Tilaa
Uutiset

Kymenlaakson museo vastaanotti Tapani Suortin veistämön arkistot

06.11.2022

Tekstijouko saarinen

Kymenlaakson museo vastaanotti 11.10.2022 Tapani Suortin veistämön arkistot. Suortin poika, Kalevi Suortti toimitti 1996 edesmenneen isänsä veistämöhistorian museolle Kotkaan.

Tapani Suortti oli yksi Summan alueen puuveneveistäjistä. Einari-isänsä perintöä jatkaneen Tapanin ensimmäinen oma venemalli valmistui 1951. Viisi vuotta myöhemmin hän aloitti tuotantonsa omalla nimellään ja jatkoi 80-luvun lopulle saakka.

Aluksi pienempiä noin viisimetrisiä avoveneitä valmistui kuin liukuhihnalta. Lujitemuoviajan alettua Suortti siirtyi suurempiin veneisiin. Materiaaleina olivat sekä mahonki että mänty. Vaikka joitakin purjeveneitäkin tehtiin, oli Tapani Suortin veistämö nimenomaan keskittynyt moottoriveneisiin. Mallit vaihtelivat rataveneistä tasaperäisiin matkaveneisiin.

Samoin kuin nykyään vene­teollisuudessa, Suortin  tuotantomallit olivat melko vakioita rungoiltaan. Asiakas sai kuitenkin tilatessaan vaikuttaa sisustaan, varusteisiin ja yksityiskohtiin.

Tapani Suortti oli tuottelias veistäjä.  Parhaimmillaan vain kolme miestä työllistäneeltä veistämöltä valmistui noin puolitoistasataa venettä.  Ruotsiin niistä vietiin muutamia, mutta suurin osa jäi kotimaan markkinoille, josta niitä voi edelleen löytää aktiivisesta käytöstä.

Lahjoitettu arkisto pitää sisällään piirustuksia, malleja ja kuvia. Kymenlaakson museon tutkija Elina Pylsy-Komppa otti dokumentit Vellamolla vastaan. Aineisto käydään läpi ja dokumentoidaan huolellisesti. Tavoitteena on tulevaisuudessa myös siirtää arkistoja digitaalisiksi helpottamaan kansalaisten aineistoihin pääsyä ja niiden hyödyntämistä.

Merikeskus Vellamossa Kotkassa toimivat yhteistyössä kansallismuseon alainen Suomen merimuseo sekä Kymenlaakson museo. Merikeskuksen Vellamo-kanavalta löytyy lisäksi paljon veneilijää kiinnostavia artikkeleita kuvineen ja videoineen.

 

Lue myös nämä

X