Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Laguuni

18.11.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaOtava (1999)
HintaAntikvariaateista ja kirjastoista

Moni muistaa Leonardo di Caprion tähdittämän elokuvan The Beach, joka sai ensi-iltansa vuonna 2000. Leffassa nuori reppureissaaja Richard saa Bangkokissa käsiinsä salaperäisen kartan, joka osoittaa salatun laguunin sijainnin. Harvempi tietää, että elokuva perustuu brittiläisen Alex Garlandin (s. 1970) samannimiseen, vuonna 1996 julkaistuun romaaniin, joka ehti saavuttaa kulttimaineen, kunnes elokuva sinkosi kirjan uusiin painoksiin. Suomeksi kirja ilmestyi nimellä Laguuni.

Köyttä voi vetää siitä, onko elokuva parempi kuin kirja. Suomennettuna Garland ei tarjoa kirjallista ilotulitusta, mutta sujuvaa tarinankerrontaa. Kertomuksen vahvuus on sen jämäkkä arkkitehtuuri: nuori mies ha­luaa päästä paratiisiin, josta vain onnekkaimmat reppumatkailijat saavat nauttia. Mutta paratiisissa käärmeensä, jopa kaksi. Saarella sijaitsee kannabisplantaasi, jonka toimintaan sekaantuminen on hengenvaarallista. Kun hierarkkisen saariyhteisön jäsenetkin alkavat törmäillä, paratiisiin laskeutuu pimeys.

Laguuni on mainio kirja alustamaan matkaa Thaimaahan. Muistaa kannattaa, että The Beach -elokuva kuvattiin Andamaanienmerellä Phi Phi Leellä. Merialue on tunnettu myös James Bond ja Kultainen ase -elokuvan Khao Ping Kan -saarestaan. Kirja sen sijaan sijoittuu Siaminlahdelle Thaimaan itärannikolle, jossa sijaitsee tarunomainen entinen hippisaari Koh Samui.

Garlandin teosta ei ole ainakaan vielä saatettu suomennettuna ääni- tai e-kirjaksi. Painettua kirjaa voi etsiä kirjastoista tai omakseen antikvariaateista, joissa sitä on hyvin tarjolla.

Alex Garland on sittemmin siirtynyt elokuvakäsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Hän on ohjannut muun muassa erinomaisen tieteisseikkailun Ex Machina.

Lue myös nämä

X