Tilaa
Jutut

Laiturilastauksen apulaiset – kamaralli pyörien päälle

Sähköavusteinen kuljetuspyörä on kätevä ja päästötön apulainen, jonka avulla suuri määrä erikokoista tavaraa siirtyy paikasta toiseen.

17.07.2023

TekstiArja Kangasniemi, Marko Lysmä

KuvatValmistajat

Babboe Big-E on 3-pyöräinen kuljetuspyörä. Vakaa ja vankka ajettavuus yhdistettynä sähköiseen avustukseen mahdollistavat raskaiden ja hankalien tavaroiden helpon kuljettamisen. Voimakas sähkömoottori ja kestävä akku pitävät huolen siitä, että heikommalla kauramoottorikunnolla varustettu polkija jaksaa hoitaa rahtia kodista venesatamaan ja pääsee vielä takaisin. Toimintasäde on pitkä. Tarvittaessa akkua lataa 4-6 tunnissa tyhjästä täyteen. Ominaisuudet mahdollistavat pitkien ja mäkisten matkojen ajamisen. Polkupyöräksi luokiteltavien pyörien moottorien maksimiteho on 250 wattia, mikä riittää isollekin tavarapyörälle. Kuljetuspyörään sisältyy vakiona myös monia lisä- ja turvavarusteita.

Sadesäällä kuorman tai siihen pakatut kyytiläiset voi suojata katoksella. Pyörään saa asennettua joko tavaroiden, henkilöiden tai lemmikin kuljetukseen sopivat varusteet. Vakauden ansiosta kolmipyöräinen malli sopii hyvin myös iäkkäämmille ajajille. Tavarapyörä painaa jopa yli 40 kiloa, mutta joissakin malleissa kätevä talutusavustin helpottaa liikuttelua. Noin 2–4 kiloa painava akku kannattaa ottaa mukaan veneeseen, kantaa kotiin lataukseen tai viedä muuten turvaan varkailta.

Erilaisia kuljetus- ja kuormapyöriä saa nykyisin myös vuokralle ja päivähinta voi olla 50 euroa, viikonloppu 100 ja viikko 250 euroa. Suuriin venesatamiin kuljetuspyörä voisi olla kannattava yhteiskäytöllinen hankinta, mutta myös viereisen sivun monilla laiturikärräyksen apulaisilla pääsee helpommalla kuin pelkillä käsivoimilla.

Hinta: 3 495 € Moottori: GWA-takarengasmoottori 36V 250W 45Nm, 8 avustustasoa Mitat: 217x88x110 / laatikko 90x58x53 (pituus x leveys x korkeus) Vaihteet: 7, Shimano, ketjuvaihde Jarrut: levyjarrut Lisäakku: 795 € (E 36V 450Wh) Toimintamatka: 50–70 km

Lisätiedot:

tavarapyörä-vuokraus

Fools on Wheels

Babboe

Kasattavaa keveyttä

 

Bahcon alumiinirunkoinen, kokoontaitettava nokkakärry on umpikumipyöräinen kuljetin, jonka kantavuus on 120 kiloa. Se on varustettu venyvällä kuormansidonnan kumiköydellä, mutta siihen voi myös viritellä omia kiinnityksiä. Nokkakärry painaa vain 6,3 kiloa, joten se kulkee kätevästi mukana autossa.

Monet kevytnokkakärryt ovat käytössä osoittautuneet varsin vaivalloisiksi käyttää, sillä niiden nokkalevy on liian kapea. Bahcossa ei ole tätä ongelmaa, sillä nokkaan saa paljon tavaraa tasapainoiseen kuljetukseen. Umpikumipyörät ovat rappusissa epämukavammat kuin ilmakumit, mutta keveyden ja pienen koon eteen on tehty kompromisseja.

Bahco 1430FT120 -nokkakärry

Hinta: 100 € Lisätiedot: Motonet ja Bahco

 

 

Suurille tavaramäärille

Rengastalojen järeään kärryyn mahtuu paljon tavaraa, sillä sen kantavuus on 500 kiloa ja lavan koko 1500 x 800 mm. Kolmella sivulla on 190 milliä korkeat laidat, mikä estää tavaroiden putoamista. Suomessa valmistetun kärryn voi tarvittaessa varustaa esimerkiksi korkeammilla laidoilla. Itse kärry painaa 45 kiloa.

Kärryn pohja on painekyllästettyä puuta, runko on sähkösinkitetty. Leveällä työntöaisalla varustetut, isorenkaiset kärryt rullaavat kevyesti esimerkiksi kivien ja juurakoiden yli. Tavaroita pakatessa kärryt pysyvät vaakatasossa tukijalkojen ansiosta.

RT 305/400 IR -maitokärry

Hinta: 540 € Lisätiedot: Rengastalo

 

Ketterää kärräystä

Kottikärry on edullinen vaihtoehto kuljettaa tavaroita, joita kuitenkin mahtuu kyytiin rajallinen määrä. Yhdellä pyörällä liikkuvia kärryjä on helppo käännellä eri suuntiin ja tavarat saa kuljetettua epätasaisessakin maastossa, jollei kuorma ole liian suuri.

Renkaan koko on 13 x 3,50–6 tuumaa, ja siinä on liukulaakeroitu sisäkumi. Näiden Profin kärryjen tilavuus on 90/70 litraa ja kantavuus 80 kilogrammaa, mutta suurempiakin löytyy. Kuupan materiaali on galvanoitua sinkkiä, mikä estää ruostumista. Kuvan kottikärryn saa myös harmaaksi maalattuna.

Prof 70 l -kottikärry, galvanoitu

Hinta: 45 € Lisätiedot: K-rauta

Pinottavat laatikot

SmartStore Dryn tiiviillä ja kannellisilla laatikoilla on helppo kuljettaa irtotavarat veneeseen ja säilyttää niitä siellä. Muovilaatikoiden kannessa on pieni syvennys, joten samankokoiset boksit pysyvät tukevasti ainakin kahden laatikon pinossa, vaikka kuljetuskärry hieman kallistelisi. Kansi sulkeutuu tiukasti, mutta sen saa helposti auki hieman ulkonevista nurkista.

SmartStore Dryt ovat kestävää materiaalia ja ne on suunniteltu muuttuviin, jopa ääriolosuhteisiin. Valmistajan mukaan laatikot pitävät loitolla kosteuden, roiskeveden, tomun, hajut ja ötökät. Laatikoissa voi säilyttää myös elintarvikkeita, sillä tavarat pysyvät niissä puhtaina ja kuivina.

SmartStore Dry -säilytyslaatikot

Hinta: 10–50 € Lisätiedot: Motonet

 

 

 

 

 

Lue myös nämä

X