Tilaa
Jutut

Läpikäyty ja uudistettu ohjusvene Tornio on nyt Merivoimien tehokkain nyrkki

Peruskorjaus parantaa Merivoimien mukaan ensivaiheessa erityisesti alusten vedenalaisen sodankäynnin kykyä muun muassa torpedoiden ja syvyytettävän kaikuluotainjärjestelmän avulla. Vuoden 2021 aikana keinovalikoimaan tulevat myös pintatorjunta- ja ilmatorjuntakyvyt.

23.01.2020

TekstiJukka Hiiro

Merivoimat sai keskiviikkona 15. tammikuuta ensimmäisen ”elinkaaripäivitetyn” Hamina-luokan ohjusveneen Tornion. Ohjusvene Tornion päivitys aloitettiin kaksi vuotta sitten eli alkuvuodesta 2018.

Päivityksessä on kyse Hamina-luokan alusten peruskorjaushankkeesta. Merivoimien mukaan se on tärkeä osa taistelukyvyn säilyttämiseksi myös jatkossa. Kaikkiaan peruskorjaukseen päätyviä ohjusveneitä on neljä, ja niistä viimeisetkin ovat Merivoimien käytössä vuoden 2021 aikana.

Merivoimien suunnitelmissa nyt kunnostettavat Hamina-luokan ohjusveneet muodostavat yhdessä Pohjanmaa-luokan alusten kanssa merellisen operaatiokyvyn rungon 2030-luvulla. Peruskorjaus parantaa Merivoimien mukaan ensivaiheessa erityisesti alusten vedenalaisen sodankäynnin kykyä muun muassa torpedoiden ja syvyytettävän kaikuluotainjärjestelmän avulla. Vuoden 2021 aikana keinovalikoimaan tulevat myös pintatorjunta- ja ilmatorjuntakyvyt.

Torpedojärjestelmää testataan Merivoimien mukaan jo myöhemmin tänä vuonna, ja sen myötä Hamina-luokan aluksista tulee Merivoimien toistaiseksi iskukykyisimmät alukset.

Elinkaaripäivityksen kokonaisvastuullisena päätoimittajana, suunnittelijana ja pääintegraattorina toimi Patria. Erityisesti torpedojärjestelmään liittyvää materiaaliyhteistyötä Merivoimat on tehnyt myös Ruotsin kanssa.

”Elinkaaripäivitykset luovat Hamina-luokan ohjusveneistä entistä monipuolisemmat ja suorituskykyisemmät alukset. Torpedojärjestelmän myötä käyttöömme tulee jälleen aivan uudenlaista sotilaallista suorituskykyä, jota on rakennettu onnistuneella materiaali-ja koulutusyhteistyöllä Ruotsin kanssa”, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju sanoo tiedotteessa.

 

Lue myös nämä

X