Tilaa
Jutut

Lappia uhkaavat ennätykselliset kevättulvat: tarkista veneen kiinnitys!

Massiivisten hankien äkkisulaminen voi laukaista Lapissa ennen näkemättömät kevättulvat.

22.04.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Ensimmäisen kerran lumensyvyysennätyksiä paukuteltiin Lapissa jo ennen joulua, jolloin lunta oli paikoin yli metrin verran. Pääsiäismaanantaina Sodankylässä mitattiin 122 sentin hanget, mikä on paikkakunnan suurin lumimäärä kautta aikojen. Massiivisten hankien äkkisulaminen voi laukaista Lapissa ennen näkemättömät kevättulvat. Jos mahdollista, tarkista veneen kiinnitys mahdollisimman pian!

Miksi lunta on näin paljon?

Suomeen on vyörynyt kuluvana vuonna hurja määrä matalapaineita. Lapin sateet ovat tulleet pääosin lumena ja siinäpähän hanget ovat keränneet massaa läpi talvikuukausien. On täysin normaalia, että syvimmät nietokset mitataan vasta huhtikuun puolella, mutta pian ne lähtevät sulamaan Lapissakin nopeasti. Talvien lämpeneminen ja sadannan lisääntyminen kasvattaa Lapin lumipeitettä lähivuosikymmeninä, mutta lumien sulaminen tullee aikaistumaan kevätpuolella.

Lämpö ja sateet pahin skenaario

Lämpöaalto ja vesisateet voivat laukaista Lapissa lumien äkkisulamisen. Tulvahuiput ajoittuvat Lapissa tyypillisesti huhtikuun loppupuolelle tai toukokuulle. Nyt lämpöaaltoa ei ainakaan tälle viikolle ole vielä näköpiirissä – päinvastoin sää pysyy melko viileänä ja lisää luntakin kertyy useampana päivänä.

Tulvaherkät alueet

Erityisen tulvaherkkiä alueita löytyy tällä hetkellä Kainuusta, Koillismaalta ja Etelä-Lapista, missä vedenkorkeus on jo entuudestaan hyvin korkealla. Tulvavaroituksia kannattaa seurata Ympäristökeskuksen sivuilta. Tulvaherkimpien jokien varrella lunta on monin paikoin yli metrin verran, joten tulvilta tuskin tänä vuonna vältytään. Olen kuullut, että tulvat saattavat paikoitellen äityä jopa ennätyksellisen laajoiksi tänä vuonna.

Myös lumivyöryt mahdollisia

Runsas lumitilanne voi myöhemmin keväällä altistaa myös lumivyöryille tuntureilla, kun suuret lumimassat lähtevät liikkeelle auringon sulattaessa pintakerrosta. Kaikkien aikojen lumensyvyysennätykseen on kuitenkin vielä matkaa, sillä 19. huhtikuuta vuonna 1997 Kilpisjärvellä mitattiin peräti 190 sentin nietokset.

Lue myös nämä

X