Tilaa
Jutut

Lemmikit laineilla – Oma vene on Sindille turvapaikka

Useimmat kissat viihtyvät veneissä, mutta jotkut voivat pelätä esimerkiksi moottorin ääntä.

09.08.2021

Tekstisusanna särkkä

Kuvatanton reenpää

Pietarilaisesta löytöeläintalosta Aira ja Pekka Kauppisen perheeseen tullut Sindi sipsuttaa valjaissa Espoon Pursiseuran laiturilla Nuottaniemessä. Vajaan vuoden ikäisenä Suomeen muuttaneella Sindillä on meneillään seitsemäs veneilykesä.

Kun Kauppiset ajavat pursiseuran parkkipaikalle, Sindi suunnistaa suoraan perheen veneelle ja hyppää kissamaisen notkeasti kannelle.

”Sindi otti veneen kodikseen hyvin nopeasti. Veneemme on sille turvapaikka, jonne se mielellään menee, kun ollaan satamissa”, Pekka Kauppinen kertoo.

Kauppiset ovat veneilleet vuodesta 1975. Nykyinen retkivene 9,7-metrinen Marino Barracuda heillä on ollut 18 vuotta. Kissoja pariskunnalla on ollut useita.

Lavuaari on hyvä sänky

Sindillä on yllättävän paljon tekemistä veneellä.

”Kissojen suurin hobbyhan on nukkuminen. Veneessä Sindi löytää mitä eriskummallisempia paikkoja tähän harrastukseen. Kerrankin se löytyi nukkumasta vessan lavuaarista”, Pekka Kauppinen kertoo.

Välillä Sindi on ohjaamossa kapteenin kanssa, toisinaan se tutkii merikortteja. Ajon aikana Sindi yleensä nukkuu, mieluiten lattialla kapteenin vieressä.

”Jos rynkyttää pahasti, se etsiytyy veneen keskelle, jossa keikkuu vähiten. Pari kertaa Sindi on oksentanut myrskykelillä”, Aira Kauppinen sanoo.

Kauppisten mukaan niin Sindin kuin ihmistenkin kannalta ikäviä keikuttavia matkoja on harvoin.

”Olemme eläkeläisiä ja meillä ei ole kiire mihinkään. Varaamme riittävästi aikaa satamasta toiseen siirtymiseen. Mutta joskus merellä sää voi yllättää kesken kaiken”, Pekka Kauppinen sanoo.

Veneestä löytyy kivoja paikkoja päiväunille.

Karkasi seikkailemaan

Veneeseen Sindille pakataan mukaan leluja, omat ruuat ja kissanruohoa. Kissoissa on koiriin verrattuna hyvä puoli se, että ne osaavat käydä hiekkalaatikolla. Matkoja ei tarvitse suunnitella pissataukojen mukaan.

Satamissa Sindin ei anneta liikkua vapaasti kannella.

”Varsinkin kun ilta tulee, kissaa alkaa kiinnostaa kaikki mikä liikkuu. Sen tekisi kovasti mieli lähteä käymään maissa. Saaristossa kissoja ei saa pesi­vien lintujen takia pitää vapaana. Saarissa voi olla kettuja ja muita eläimiä, jotka ovat puolestaan kissalle uhka”, Pekka Kauppinen kertoo.

Sindillä on veneliivi, jossa on kahva nostamista varten. Se ei ole kertaakaan pudonnut veteen. Maissa sillä pidetään valjaita. Pari kertaa Sindi on päässyt luikertelemaan niistä irti.

”Kerran Loviisan satamassa juoksimme pari tuntia sen perässä ja olimme ihan paniikissa. Vihdoin saimme sen kiinni suolamakasiinien alta”, Aira Kauppinen muistelee.

”Varmaan Sindi palaisi veneelle retkiltään ihan kuin kotonakin, jos se lähtee lähimetsään seikkailemaan. Mutta vieraassa paikassa ei voi olla varma, mitä sille sattuu ja aina ei voi jäädä satamaan odottelemaan kissaa.”

Toisinaan Sindi auttaa navigoinnissa ja merikortin lukemisessa.

Kaikista ei ole laivakis­soiksi

Kauppisten kissat ovat yhtä lukuun ottamatta olleet aina mukana veneellä. Syy yhden maihin jäämiseen ei ollut sopeutumattomuus merielämään vaan kissakemia.

Ennen Sindiä heillä oli kaksi kissaa, jotka eivät tulleet juttuun keskenään. Kotona kaksikerroksisessa rivitalossa kissat pystyivät pitämään riittävän hajuraon toisiinsa, mutta veneellä se ei olisi onnistunut.

”Siksi päädyimme jättämään toisen kotiin, meillä oli erinomainen kissasitteri”, Kauppiset kertovat.

Kotiin jätetty oli introvertti ja se ehkä oli tyytyväinen ratkaisuun.

Pekka Kauppisen mukaan kissat ovat luonteiltaan hyvin erilaisia. Kaikista ei ole laivakis­soiksi. Omistajien pitää seurata lemmikkinsä reaktioita herkillä silmillä ja korvilla.

”Yksi tuttavamme kissa ei voinut kerta kaikkiaan sietää moottorin ääntä. Ei sitä voinut ottaa mukaan veneeseen, koska se ahdistui.”

Jotkut kissat voivat jopa pitää uimisesta tai ainakin vedestä.

”Meillä on ollut kissoja, jotka ovat rakastaneet tiskaamista ja tulleet mielellään kanssamme saunaan ja suihkuun. Toiset taas kammoavat vettä.”

Sindi on kaksoiskansalainen

Kauppiset tekevät veneretkiä Viroon ja Ruotsiin. Tästä syystä venäläisillä papereilla matkustaneelle Sindille hankittiin varmuuden vuoksi myös EU-passi.

”Kannattaa selvittää ulkomaiden mahdolliset vaatimukset lemmikkien rokotuksista ja kuljettamisesta. Samoin on hyvä tarkistaa Suomen määräykset, jotta palatessa kotimaahan ei joudu karanteeniin”, Pekka Kauppinen sanoo.

Kissan kanssa veneilijöitä Kauppiset tuntevat vähän. Sen sijaan koiria on veneissä paljon.

”Satamissa voi olla ihmisiä, jotka eivät välttämättä pidä kissoista. Se pitää ottaa huomioon. Ikäviä tilanteita ei ole tullut.”

Kauppisilla on usein sattunut, että satamassa tai suositussa luonnonsatamassa kummallakin puolella on veneet, joissa on koiria. Erittäin hyvin on pärjätty silloinkin.

Kauppisten mukaan kissa on heille tasavertainen perheenjäsen. Sen tarpeet huomioidaan veneessä, kuten muidenkin mukana olijoiden.

”Kissa on hyvä seuralainen veneessäkin. Sen kanssa on kiva istua kannella ja silitellä sitä samalla kun katselee kaunista merimaisemaa”, Aira Kauppinen sanoo.

Lue myös nämä

X