Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Linder Arkip 530 BR – Railakkaasti erilainen ruotsalaisehdokas

Ruotsalainen Linder on tullut tunnetuksi pienistä, alle viisimetrisistä alumiiniveneistään. Arkip 530 BR on runsaasti varusteltu vastaus kilpailtuun tuplapulpettimallien kokoluokkaan.

18.04.2019

Tekstija kuvat Timo Sarkkinen

Monen ruotsalaismerkin alumiiniveneet huokuvat panssarimaista järeyttä, kuten vaikkapa Arronet ja Anytec. Naapurimaamme suurin pienvenevalmistaja Linder on kuitenkin aina luottanut omaan linjaansa ja tehnyt malleja, jotka istuvat mökkirannan miljööseen sen ihmeempää huomiota herättämättä.

Linderit eivät erotu ulkonäöllään, mutta jotain poikkeuksellista niissä kiistatta on. Nimittäin valmistustekniikka. Sen kerrotaan perustuvan alumiinin puristamiseen ja venyttämiseen. Koneesta, jonka valmistaja on itse rakentanut, syntyy kerralla puolet veneen rungosta valmiine muotoineen. Hitsausta ei käytetä edes runkokappaleiden yhteen liittämiseen.

Alun alkaen vastaavaa valmistustekniikkaa on käytetty ilmailuteollisuudessa. Linder on tiettävästi ainoa valmistaja, joka hyödyntää samaa periaatetta veneissä.

Koko vuodesta 1966 alkaneen toimintansa aikana yritys on keskittynyt pieniin veneisiin ja kanootteihin. Suurin venemalli oli pitkään sivupulpetillinen Arkip 460 (Kippari 4/2006). Viiden metrin ylittävää venettä saatiin odottaa niinkin pitkään kuin 2017 Tukholman venemessuille, jolloin nykyinen lippulaiva Arkip 530 BR ensi kerran esiteltiin.

Kuten mallimerkintä kertoo, kyseessä on bowrider, eli avokeulainen tuplapulpettimalli. Samaa suosittua kokoluokkaa edustavat esimerkiksi kotimaiset menestysmallit Yamarin Cross 54 BR ja Faster 525 SC. Linder Arkip 530 BR on ennen kaikkea laadukkaasti tehty perusvene, joka istuu tyyliltään ja muutenkin valmistajansa sinihopeisen malliston lippulaivaksi. Täysalumiinisten ehdokkaiden äijämäisessä joukossa se näyttää sirolta ja huvivenehenkiseltä. Ei olisi ihme, jos siitä kiinnostuisi sellainenkin ostajaehdokas, joka ensisijassa kiikaroi lujitemuovisisustaisia alumiiniveneitä.

Linder Arkip 530 BR

Pituus 5,76 m (runko 5,30 m)
Leveys 2,14 m
Paino 610 kg ilman moottoria
Valmistusmateriaali alumiini
Henkilöluku 6
CE-luokka C
Tehosuositus 70–100 hv
Polttoainesäiliö 67 l
Koeajomoottori Mercury F100 L, nelitahti
Vakiovarusteet mm. Mercury Active Trim -trimmiautomatiikka, Garmin GPS 922xs -monitoiminäyttö, hydrauliohjaus, pulpettien väliovi, iskunvaimennetut ja pituus-, ja korkeussuunnassa säädettävät erillisistuimet, kuomukotelo ja peräkuomu, automaattinen ja käsikäyttöinen pilssipumppu, 12 voltin virran ulosotto molemmissa pulpeteissa, lukittavat säilytystilat 8 kpl, uimatasot ja uimatikas
Lisävarusteet mm. varustepaketti (sis. riippulukko + kettinki, kiinnitysköysi, ankkuri köysineen, sakkeli, pesusieni, äyskäri), satamapeite, keulan istuintyynysarja, lukkopaketti, mukiteline 2 kpl kaiteeseen, vieheteline, syvätakilan alusta, kolmen vavan säilytysteline, vapateline kaiteeseen, äyskäri, kuormahihna
Hinta 27 190 €, koeajomoottorin kanssa vakiovarustein 38 800 €
Valmistaja Linder Aluminiumbåtar AB, Tingsrud, Ruotsi
Jälleenmyyjät

Lue esittely Kipparista 4/2019

Lue myös nämä

X