Tilaa
Jutut

Lisääntynyt veneilyinnostus näkyi myös kanavilla – sulutusten määrät kasvoivat

Sulutuksia on kuluneen kesän mittaan tehty monin paikoin runsaasti enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna.

03.09.2020

TekstiJukka Hiiro

Sulkukanavilla on riittänyt kuluneena kesänä ruuhkaa. Sulutuksia on tehty monin paikoin runsaasti enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna, Väylävirasto kertoo tiedotteessaan.

”Huviveneilijät ovat esimerkiksi löytäneet Suomen kauneimman venereitin Heinävedellä. Reitin varrella sijaitsevien kanavien sulutusmäärät ovat lähes tuplaantuneet viime vuodesta”, kertoo sisävesiväylien yksikönpäällikkö Tero Sikiö Väylävirastosta.

Vakuuttavaa kasvua on ollut viraston mukaan myös vesireitillä Tahkosta Kuopioon. Reitiltä löytyvän Juankosken kanavalla sulutuksia oli viime vuonna heinäkuun loppuun mennessä vajaa 500 kappaletta, kun niitä tänä vuonna tehtiin samassa ajassa lähes 900.

”Tahkon reitillä ei ole ollut yhtä vilkasta sitten avauskesän 2002”, sanoo Sikiö tiedotteen mukaan.

Saimaan kanavan matkustaja- ja huviveneliikenne on kuitenkin kuluvana kesänä romahtanut. Syynä ovat koronatilanteen aiheuttamat matkustusrajoitukset Suomen ja Venäjän välillä. Myös Pielisellä matkustajamäärät ovat Väyläviraston mukaan vähentyneet.

Valtion sulkukanavat ovat toimineet pääasiassa hyvin

Vaikka sulutuksia on tehty aikaisempia vuosia enemmän, ovat sulkukanavat laitteineen toimineet varsin hyvin, Väylävirasto kertoo. Vikoja ei ole ilmennyt tavanomaista kautta enempää.

Pisin vikatilanne tapahtui Heinäveden reitillä Karvion kanavalla, joka oli noin viikon poissa käytöstä kynnysvaurion vuoksi. Lisäksi Päivö-myrskyn aiheuttamat sähkökatkot vaikeuttivat korjauksia.

”Vaikka yleensä sulkukanavat toimivat, niin toki veneilijän näkökulmasta jokainen vikatilanne harmittaa, jos sellainen osuu omalle kohdalle”, Sikiö toteaa tiedotteessa.

Suomen vilkkain kanava on tänäkin vuonna ollut Vääksyn kanava. Siellä sulutuksia on tehty veneilykauden alusta heinäkuun loppuun mennessä reilu 3200 kertaa.

Lue myös nämä

X