Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Loistolaivalla maapallon ympäri

17.03.2020

TekstiPete Suhonen

KustantajaWSOY, 1935
HintaVain kirjastoista ja antikvariaateista

Tässäpä aikaansa hehkuva, valokuvinkin varustettu suomalainen matkakirja!

Pankinjohtaja Arvo Himberg (1992-1965), josta sittemmin tuli Astor Filmin pomo ja maineikas urheilujohtaja, lähti vuonna 1935 Monacosta maailmanympärimatkalle Empress of Britain -loistolaivalla. Himbergin matkakumppani oli Kalle Petteri Kuusinen, Kuusisen vaateliikkeen perustaja. Aikansa suurimman ja loisteliaimman aluksen noin 700 risteilyvieraasta lähes kaikki olivat raharikkaita, mukana elokuvatähtiä, Rothschildin pankkiirisukua ja muuan William Henry Vanderbildt II.

Himberg kuvaa hämmästyttävän eloisasti ja tarkasti viiden kuukauden matkan etapit Välimereltä Punaiselle merelle ja kauas itään, kunnes se muuttuu länneksi. Merimatkat kulkevat suotuisissa keleissä pääosin trooppisessa lämmössä, kirjassa ei ole ensimmäistäkään myrskykuvausta. Draamaa koetaan, kun eräs matkustajista kuolee ”Pekingin basilliin”. Päiväntasaajan Neptunuksen kasteessa kuusi metriä syvään altaaseen singotaan myös uimataidoton matkustaja.

Himbergin matkakertomus keskittyy eksoottisten kaupunkien historiaan, nähtävyyksiin, loistohotelleihin, kuten Singaporen Raffles, satamiin, huvituksiinkin. Nopea, 63 000 hevosvoimaa kehittävä yli 200 metriä pitkä laiva näyttäytyy lähinnä loisteliaana kulkuvälineenä ja tukikohtana, josta löytyy niin kuntosali, tenniskenttä kuin elokuvateatterikin.

Matkalla vilkasta sosiaalista elämää viettävä Himberg ylistää kaviaaria ja hummereita tarjoavaa keittiötä, kun pääskynpesä ei maistu Hong Kongissa.

Niille, jotka eivät osaa tai halua suhteuttaa tekstiä aikaansa, teosta ei voi suositella. Bangkokissa Himberg harmittelee, kun joutuu savuketelineostoksillaan tyytymään tiikerin poikasen hopealla silattuun kalloon, aikuisen tiikerinkallon sijasta. Kirja sisältää myös joukon ihmisiin liittyviä poliittisesti epäkorrekteja kohtia.

Empress of Britainin taru päättyi viisi vuotta myöhemmin, lokakuussa 1940, saksalaisen U-32 sukellusveneen torpedoon Irlannin edustalla.

Lue myös nämä

X