Tilaa
Uutiset

Lukijalta: Viipuri sulki vieraslaiturinsa!

22.06.2009

TekstiKipparilehti

Viipuri on erinomainen puolimatkan etappi mereltä Saimaalle tai päinvastoin veneilevälle. Santiosta tai Haapasaaresta tuleva rantautuisi mielihyvin Viipurin laituriin joskus kovankin kelin kestettyään.

Viipurin vierasvenesatama sijaitsee mainiolla paikalla idyllisen Viipurin linnan kupeessa, aivan keskustan tuntumassa ja lähellä hyvätasoisia ruokaravintoloita ja ostoskeskusta. Mikä tärkeintä satama on myös turvallinen. Vuosikymmenen takaisena historiana kummittelee vielä joidenkin mielissä Wiipurin Suomalainen Pursiseura. Sen jäämistönä on tässä Tervaniemen rannassa sijaitsevassa vierasvenesatamassa enää pieni toimistoparakki, pari puuseetä ja Roska-Roope merkillä varustettu roskis. Vuonna 2007 Tervaniemen satamaa isännöi kunnallinen nuoriso- ja urheilujärjestö Favorit. Olosuhteet olivat vaatimattomat.
Saimaan kanavan hoitokunta ohjeisti Viipurissa poikkeavan veneilijän ilmoittautumaan Shipping Service Companyyn. Veneliikenneohjeissa annettu numero ei vastannut. Osoittautui, että yritys oli lopettanut toimintansa, eikä siitä oltu informoitu hoitokuntaa. Epävirallisista lähteistä saatu yhteystieto satamapäällikkönä hääräävään eläkkeellä olevaan helikopterilentäjä Igor Kiseleviin olikin nyt tarpeen.

Vuoden 2007 erikoisuus oli se, että passi- ja tullimuodollisuudet oli keskitetty Saimaan kanavaan. Tulli oli Juustilan (Brusnitschnoen) sulussa ja passintarkastus Pällin sulussa.

Pelkästään kanavan läpi meneville se oli positiivinen asia. Viipuriin poikkeaville siitä tuli kuitenkin yllättäviä ongelmia. Jos tuli Saimaalta merelle päin ja yöpyi Viipurissa, olisi pitänyt palata rajamuodollisuuksiin takaisin kanavalle. Mereltä tulevan ja Viipuriin poikkeavan olisi puolestaan pitänyt ensin käydä tullauttamassa itsensä Juustilan sulussa ja hakea maahantuloleima Pällin sulusta. Vasta sitten hänellä olisi ollut oikeus rantautua Viipuriin. Onneksi Igor-isäntä pystyi pientä agenttimaksua vastaan oikomaan polkuja, ja harvan veneilijän lienee tarvinnut tehdä näitä järjettömiä edestakaisia matkoja. Byrokratia kukoisti kuin konsanaan neuvostoaikoina.

Saimaan kanavan kautta kulkeva huviveneilijä saattoi kuitenkin yöpyä Viipurissa yli 50 euron viisumimaksun ja laituripaikkamaksun maksettuaan. Viisumi oli tietenkin pitänyt hankkia jo ennen matkaa.

Vierasveneilijöiden Viipuri 2008

Uusi vuosi toi myös Viipurin rajamuodollisuuksiin uudistuksia. Tervaniemen vastaiselle rannalle, Linnansillan kainaloon oli perustettu ponttonilaituri, jossa Viipuriin poikkeavat vierasveneet voivat suorittaa kätevästi rajamuodollisuutensa. Pari tuntia ennen matkan jatkumista tehty ilmoitus riitti kontaktin saamiseen. Viranomaiset toivat leimasimensa laiturille ja minihameiset ja korkokengillä varustautuneet rajanaiset kapusivat näyttävästi mantookin yli veneeseen tärkeätä tehtäväänsä suorittamaan. Kaikki sujui jouhevasti ja matka saattoi jatkua. Nyt alkoi tuntua siltä, että Viipurista voisi kehittyä suosittu veneilykohde, varsinkin jos viisumipakosta vielä päästäisiin. Virkanaisten virantoimitus oli enemmänkin huvi kuin riesa. Myhäilevä satamapäällikkö Igor hoiti edelleen virkaansa ja kuskasi ilman lisämaksua omalla autollaan veneilijöitä markettiin ja Monrepohon.

Huomionarvoista on, että tätäkään uudistusta ei ehditty informoida Saimaan kanavan veneilyliikenneohjeissa 2008, vaan niissä neuvottiin edelleen Viipurin kävijöitä ottamaan yhteyttä jo manalle menneeseen Shipping Service Companyyn. Tulevaisuus näytti kuitenkin toiveikkaalta, ja satamapäällikkö Igor toi paistolämpimän leivän lähtiäisiksi veneeseen.

Vierasveneilijöiden Viipuri 2009

Vuosi 2009 alkoi normaalisti. Venäjän rajaviranomaiset eivät ilmoittaneet muodollisuuksissa mitään poikkeavaa. Niinpä hoitokunta antoikin Viipurissa yöpyville entisenlaiset ohjeet. Niissä ei vielä ollut mainintaa jo edellisenä vuonna käyttöön otetusta passi- ja tulliponttonista, mutta informoitiin 2 vuotta myöhässä, että aikaisempi yhteystieto Shipping Service Companyyn ei ollut enää käytössä, eikä uuttakaan osoitetta ollut.

Viralliseen informaatioon luottaen hankkivat kesällä 2009 Saimaan kanavan kautta kulkevat ja Viipurissa poikkeamista aikovat veneilijät yli 50 euron arvoiset viisumit. Sitten tapahtui jotakin aivan yllättävää. Saimaan kanavan hoitokunta joutui välittämään tiedon siitä, että Tervaniemen vierasvenesatama on suljettu ulkomaisilta veneiltä. Myös Viipuri-keskus ry:n Galina Pronin vahvisti, että näin on todella käynyt, eikä asialle löydy mitään järjellistä selitystä.

Venäjän viranomaiset myönsivät kyllä auliisti viisumit Viipuriin, mutta eivät sitten päästäneetkään veneilijöitä rantautumaan. Tai olisivat päästäneet. Uusi rantautumispaikka on Viipurin rahtisatama. Sinne vaan suurten laivojen joukkoon. Suuri on laiturimaksukin – 1 000 USD yöltä.

Viisumin hankkinut veneilijä voi siis lipua muiden laivojen joukkoon ja vinssata itsensä laiturille. Tämä uskomaton mielenmuutos tapahtui ilman pienintäkään ennakkovaroitusta ja sopivasti juuri veneilykauden alkaessa.

Elä heidän kanssaan sitten kristillisesti!

Teksti ja kuvat Kyösti Leikas

Lue myös nämä

X