Tilaa
Jutut

Lukijoiden talvisäilytysvinkit: Kahden peitteen taktiikka ja kanisterit täyteen lasinpesunestettä

Kysyimme Kipparin lukijoiden parhaita vinkkejä veneen talvitelakointiin.

18.10.2019

TekstiAnu Kopola

Lokakuun alussa kysyimme Kipparin lukijoilta vinkkejä veneen talvitelakointia varten. Halusimme esimerkiksi tietää, missä lukijamme säilyttävät veneitä talven aikana tai millä tavalla vene peitetään. Vastauksia tuli runsaasti.

Yhdeksi tärkeimmistä asioista nousi veneen tuuletuksesta huolehtiminen.

”Kiinnitä peite ilmavasti ja tarpeeksi jyrkästi, niin veneeseen ei tule hometta ja lumet putoavat pois. Ja veneen luona täytyy käydä usein, niin näyttää siltä että venettä seurataan.”

”Ei liian tiukkaa pakettia, jotta ilma kiertää. Tarkista myös, että sulamisvesi pääsee valumaan pois veneestä.”

”Syksyllä pesty ja puunattu vene ja veneeseen 4-5 kosteudenpoistajaa. Pressut kiinnitetään ilmavasti.”

Moni vinkki koski veneen peittämistä.

”Käytän kahta pressua päällekkäin. Varsinaisen pressun alla on kevytpeite, jonka uusin halvempana useammin. Näin päällimmäistä pressua voi käyttää kauemmin. Lisäksi kokemukseni mukaan tällä tavalla pressuun ei kondensoidu niin paljon vettä, joka tippuu veneeseen.”

”Huolehdin tuuletuksesta, sillä ilman pitää päästä kiertämään peitteen alla. Lisäksi laitoin viimeksi rastasverkkoa aukkoihin, jotta linnut eivät pesiydy talven aikana peitteen alle ja kakkaa pitkin veneen kantta.”

”Pressuun liittyvä veto kannattaa tehdä esimerkiksi tyhjillä kanistereilla eikä pukkiin sidotuilla naruilla. Näin pressu kestää paljon pidempään.”

”Jos käytät pressun helmoissa kanistereita painona, osta tarjouksesta iso erä lasinpesunestettä. 20 tyhjää kanisteria olisi maksanut 40 euroa ja kun 20 kanisteria lasinpesunestettä maksoi 45 euroa, niin viidellä eurolla sain 100 litraa pesunestettä. Kun tuo ei edes jäädy, niin kanistereiden halkeamisellekin pakkasessa on pienempi riski.”

”Pese vene välittömästi noston jälkeen ja tyhjennä se. Löysää trailerin liinat, mutta muista kiristää ne keväällä. Huuhtele koneen kanavat suolavedestä. Tunkkaa traileri pukille, säästää renkaita.”

”Vene kannattaa pestä jo syksyllä. Huollon voi tehdä keväällä.”

Kiitos lukijoillemme loistavista vinkeistä.

 

Haluatko osallistua lehden kehittämiseen? Liity Kipparin lukijapaneeliin, sillä jokainen kommentti on meille arvokas.

Voit liittyä minunmedia-paneeliin täällä.

 

Lue myös nämä

X