Tilaa
Jutut

Maailman ensimmäinen ammattikäyttöön tarkoitettu sähkövene foilaa vedenpinnan päällä

Tässä on maailman ensimmäinen "markkinoille valmis" nopea sähkövene. Ammattikäyttöön tarkoitettu "Pioneeri" kulkee vedenpinnan päällä.

12.06.2022

Tekstikipparin toimitus

Brittiläinen Artemis Technologies on esitellyt maailman ensimmäisen kaupallisille markkinoille valmiin nopean täyssähköveneen.

Ammattikäyttöön tarkoitetussa Pioneer-veneessä on 100-prosenttisesti sähköinen voimalinja ja sen salaisuus on kantosiivissä, jotka nostavat veneen rungon kokonaan vedenpinnan yläpuolelle.

Sähkövene painaa 10 tonnia ja sen huippunopeudeksi ilmoitetaan 34 solmua (63 km/h). Veneen toimintamatkaksi ilmoitetaan 60 merimailia eli 111 kilometriä 25 solmun matkanopeudella.

Foilaava sähkövene on Artemis Technologiesin mukaan 12 miljoonan euron tutkimuksen ja tuotekehityksen tulosta, ja yhtiö sanoo sen olevan valmis markkinoille ammattiveneenä. Perinteisiin ammattiveneisiin verrattuna sen energiankulutus on yhtiön mukaan 90 prosenttia pienempi. Veneen kerrotaan soveltuvan esimerkiksi miehistönkuljetukseen ja muihin satama-alueilla ja vilkkailla liikenneväylillä tapahtuviin työtehtäviin.

Artemis Technologies uskoo foilaavien sähköveneidensä mullistavan työveneiden ja matkustajalauttojen markkinan tulevina vuosina. Yhtiö odottaa työvoimansa kasvavan nykyisestä 60:stä noin tuhanteen seuraavan vuosikymmenen aikana.

Artemis Technologies on purjehduskilpailu America’s Cupista tutusta Artemis Racing Teamista omaksi yrityksekseen irrotettu yhtiö. Sen perustaja on kilpapurjehtija ja kaksinkertainen olympiavoittaja Iain Percy.

Percy kertoo tiedotteessa veneen propulsiojärjestelmän sijaitsevan pinnan alle jäävässä kantosiivessä. Hän sanoo sähköveneen herättäneen laaja-alaista kiinnostusta sen esittelyä edeltäneissä markkinatutkimuksissa.

”Tämä on valtava merkkipaalu meille ja myös globaalin hiilenvähennyspyrkimyksen kannalta. Kansainvälinen merenkulkujärjestö (IMO) on asettanut tavoitteeksi vähentää merenkulun hiilidioksidipäästöjä puoleen vuoteen 2050 mennessä”, Percy muistuttaa.

Artemis Technologies Pioneer

 

Lue myös nämä

X