Tilaa
Uutiset

Maailman ensimmäinen venemoottori löytyi Suomesta

11.01.2010

TekstiKipparilehti

Yksi maailman ensimmäisistä ja vanhimmista venemoottoreista on yllättäen löytynyt Suomesta – vieläpä täysin käyttökuntoisena. Kyseessä on Gottlieb Daimlerin suunnittelemaan ja alunperin vuonna 1885 rakentamaan ”Grandfather Clock” moottoriin perustuva versio, jota sovitettiin ensin puiseen polkupyörään, sittemmin vankkureihin ja seuraavana vuonna veneeseen.

Venemoottorin suunnittelutyössä oli mukana myös saksalainen Wilhelm Maybach ja näiden insinöörien perustyöstä muodostui myöhemmin mm. Mercedes-Benz -automerkki.
Näin vuonna 1887 oli syntynyt maailman ensimmäinen moottorivene. Höyrykoneelliset veneet, joita nähtiin toki paljon aiemminkin, erotetaan moottoriveneistä juuri tällä periaatteella. Daimlerin moottori oli veneissä ensimmäinen polttomoottori.

Suomeen moottori saapui vuonna 1888 ja sitä käytettiin Furuhjelmin suvun omistamassa Honkolan kartanossa. Kartanon omistuksessa moottori on edelleenkin. Moottorin sijoittamisesta esille jossain Suomessa neuvotellaan, vaikka siitä olisivat kiinnostuneita monet muutkin tahot. Yksi vastaava moottori on museoituna Saksassa.

Moottori tulee esille Helsingin venenäyttelyyn ja siitä kerrotaan lisää tämän lehden Messuopas-osiossa.

VL

Lue myös nämä

X