Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Majakka vaikenee

12.05.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaSAGA Egmont
Hintae-kirja 6,95 € (suomalainen.com)

Tassu pystyyn, jos kirjailija Mikko Samulinen (1933–1983) on tuttu? Eipä olisi käsi täälläkään noussut, ennen kuin sotaromaani Majakka vaikenee tuli vastaan. Kirja kertoo Bengtskärin majakkaa suojelemaan määrätyn joukko-osaston tarinan, helteisen heinäkuun lopulta 1941.

Sotatoimet ovat riehahtaneet käyntiin vain kuukautta aiemmin ja nyt Hankoa hallitsevia neuvostoliittolaisia kiinnostaa majakka, jonka 50 metrin korkuisesta tornista kelpaa tähystää liikennettä Suomenlahden suulla ja johtaa tulta.

Sen, kuinka Bengtskärin taistelussa käy, tietää toki moni. Keskiyön pimeyden ja sumun turvin luodolle noussut vihollinen lyödään takaisin ankarien ponnistelujen jälkeen. Romaanin jännitys piilee siinä, kuka kirjan verrattomista kavereista säilyttää henkensä. Samulinen kirjoittaa samaan aikaan tarkasti ja sydämeen käyvästi, rennostikin. Hän malttaa viivähtää monen miehen kohdalla, ja loihtia heistä ihmisiä ennen kuolemaa tai sen välitöntä vaaraa.

Vuonna 1971 ilmestyneen teoksen e-kirjalaitoksen alussa kustantajaa vapautellaan vastuista toteamalla, että teoksen sisältö ilmentää aikaa, jona se on kirjoitettu, ja sen sisältö voi olla osittain vanhentunutta tai kiistanalaista. Turhaan. Vaikka Samulisen kaunokirjallinen tulkinta Bengtskärin taistelun yksityiskohdista, sekä Morgonlandetin puolustajien kohtalosta (eivät kuolleet, vaan vangittiin) poikkeaakin historiankirjoituksesta, ei se lukunautintoa laimenna: fiktio on edelleenkin fiktiota.

Jos tyylillisiä vertailukohtia hakee, Mikko Samulisen voisi ehkä sijoittaa jonnekin Väinö Linnan ja tiukoista, alakuloisista sotaromaaneistaan tunnetun Pekka Jaatisen välimaastoon. Varhain kuollut, erityisesti nuorten kirjoja julkaissut Samulinen ei jäänyt täysin huomiotta. Hän ehti 1970-luvulla voittaa Topelius-palkinnon ja kaksi kertaa Valtion kirjallisuuspalkinnon.

Lue myös nämä

X