Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Majakka

13.01.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaBazar (2019)
Hintae-kirja 20,95 € (suomalainen.com)

Christian Rönnbacka (s. 1969) on noussut suursuosioon Antti Hautalehto -dekkareillaan. Sankari on Porvoon poliisin komisario, joka sarjan seitsemännessä osassa suuntaa lokakuiseen saaristoon Söderskärin majakan liepeille.

Hautalehdon ystävällä, pankinjohtaja Larsilla, on tyypillinen saaristolaisongelma: minkki on tehnyt pesän huvilan alle. Komisariota tarvitaan paitsi loukuttamiseen, myös naukkukaveriksi. Hautalehto ottaa haasteen vastaan, ja pankinjohtajan kyyti vie Bodön saarelle. Kaksinkertainen yllätys väijyy loppuillan jälkilöylyissä, kun 30 vuotta pimeänä ollut Söderskärin majakka syttyy uudelleen loistamaan. Näky kutsuu luokseen, mutta kesken pimeän merimatkan vene tömähtää vainajaan vedessä. Kuka sen on sinne saatellut ja miksi? Kuten arvata saattaa, ei kalmo jää tämän tarinan ainoaksi.

Rönnbacka kirjoittaa vaivatonta selkeää lausetta, kaunokirjallisiin koukeroihin hän ei itseään piiskaa. Ehkä juuri siksi tapahtumien hitaasti kiihtyvässä vyöryssä lukija pysyy kartalla.

Sille, joka ei Söderskärillä ole vieraillut, Rönnbacka tarjoaa kelpo kiertueen majakkainte­riööriä myöten. Myös venemerkkejä vilahtaa, kuten Marino Rocca, mutta muut vaille sen tarkempia mallitunnisteita. Nuoriso ajaa ”yli kuusimetrisellä” hytillisellä Bellalla ja pankinjohtaja Busterilla, jossa kulkuvalosta käy otsalamppu.

Ennen murhatapausta Hautalehto tavataan matalammankin profiilin tehtävissä: väijymässä ulkomaisia perämoottorivoroja porvoolaisessa huvivenesatamassa. Se on inhottavankin osuvaa ajankuvaa.

Lue myös nämä

X