Tilaa
Jutut

Maltan vesiltä löydettiin kuuluisan Brittiläisen sukellusveneen hylky

Yhtenä brittien sukellusvenelaivaston menestyksekkäimmistä pidetyn HMS Urgen uskotaan löydön perusteella uponneen merimiinan vuoksi 1942.

08.12.2019

TekstiJukka Hiiro

Mystisesti toisen maailmansodan aikana kadonnut brittiläinen sukellusvene on löydetty. Royal Navyn sukellusvene HMS Urge löytyi Välimereltä Maltan lähistöltä. Löydön perusteella uskotaan nyt, että sukellusvene katosi 44 hengen miehistön kanssa vuonna 1942, kun se osui saksalaisten merimiinaan ja upposi. Alus löytyi noin 130 metrin syvyydestä ja sen löysivät Maltan yliopiston tutkijat.

Tähän saakka HMS Urgen katoaminen on ollut mysteeri.  Tutkimuksia johtaneen Timmy Gambinin mukaan alkusykäys etsinnöille saatiin vuonna 2017, kun aluksen komentajan pojanpoika Francis Dickinson pyysi, josko yliopisto voisi auttaa löytämään hänen isoisänsä kadonneen sukellusveneen.

Tutkittuaan italialaisten ja saksalaisten laskemien merimiinojen sijainteja sodan aikaisten karttojen perusteella, päätyivät tutkijat kyseisen alueen tutkimiseen tänä vuonna.

Live Science -tiedejulkaisun mukaan Gambin kollegoineen käytti etsimiseen miehittämätöntä vedenalaista dronea. Kun hylky paikallistettiin, siitä kuvattiin videota, joka lähetettiin myöhemmin Britannian puolustusministeriöön tunnistamisen varmistamiseksi. Kuninkaallinen laivasto vahvisti, että kyseessä on kuin onkin HMS Urgen hylky.

Meriarkeologien mukaan aluksen kokka on pahasti räjähdyksen vaurioittama, mutta muutoin hylky on hyvässä kunnossa.

HMS Urge oli aikanaan pienehkö sukellusvene, noin 58 metriä pitkä ja kuului U-luokkaan. Alunperin U-luokan alukset oli suunniteltu koulutukseen, mutta sodan aikana ne otettiin myös taistelukäyttöön, missä ne osoittautuivat hyvin monipuolisiksi.https://www.livescience.com/wwii-submarine-wreck-hms-urge-discovered.html

Itseasiassa HMS Urgea ja sen komentajaa Edward Tomkinsonia miehistöineen on pidetty yhtenä brittilaivaston historian menestyksekkäimmistä sukellusveneistä. Toisen maailmansodan aikana se upotti niin saksalaisia kuin italialaisia aluksia, ja miehistö palkittiin mitallein. Katoamishetkellä alus oli matkalla Egyptin Alexandrian satamaan, mutta sinne se tai sen miehistö eivät koskaan saapuneet.

Live Sciencen jutun voit lukea täältä.

Lue myös nämä

X