Tilaa
Jutut

Mercury 115 Pro XS – Käyttötestin huoltokulut pysyivät kurissa

Bensa on kallista, mutta muuten Mercuryn käyttökulut olivat pienet.

28.02.2024

TekstiIsmo Virta

KuvatMirva Kakko

Kipparin käyttötestimoottorin tavoitetunnit täyttyivät marraskuussa ja joulukuussa 115 hevosvoiman Mercury Pro XS matkasi omien mittaustemme jälkeen kausihuoltoon Herttoniemen Walticille.

Kahden kauden ja 206 tunnin käyttötestin ensimmäisenä kesänä polttoaineen hinnat olivat pilvissä mutta toisella kaudella bensaa sai onneksi jo selvästi siedettävämmällä hinnalla. Polttoainetta kului alle 1500 litraa, käyttötunteihin nähden kohtuullisesti.

Kipparin ja Vene-lehden yhteisen kuvausveneen käyttötunneissa painottuvat pienet kierrokset. Vene on usein kuvatessa paikallaan tai liikkuu hitaasti.

Hitaat nopeudet toki painottuvat monessa muussakin käytössä. Varsinkin kalaveneiden moottorit käyvät pikkukierroksilla usein vieläkin enemmän, eikä tavallisesta huviajostakaan ajeta liuku­nopeuksilla kuin pieni osa.

Noin 25 solmun liukuvauhdeilla moottorin ääni on mukava, matka taittuu, eikä työtarpeitakaan oikein ole yli 30 solmun nopeuksiin. Yli 5 500 kierrokset ovat olleet vain 54 minuttia 206 käyttötunnin aikana.

Kausihuoltojen hinnat olivat positiivinen yllätys. Polttoainelinjan talvisuojauksen sisältävä kausihuolto maksoi ilman tarvikkeita 350 euroa.

Teetimme ulkopuolisella yhtiöllä myös analyysit käytetyistä öljyista. Niihin ja muihin mittaus­tuloksiin palaamme tarkemmin käyttötestin laajassa loppuraportissa maaliskuun lehdessä 3/24.

Sen voi jo kertoa, että sata tuntia on sopiva öljynvaihtoväli perämoottorille. Mitään dramaattista öljyanalyyseissä ei ilmennyt, mutta öljyt olivat kauden lopussa selvästi jo kuluneet, eli vaihto oli tarpeen. Huolloissa ei siis kannata yrittää säästää.

3 x Käyttötestistä

1. Mercury Pro XS 115 aloitti Kipparin käyttötestin huhtikuussa 2022. Ensihuolto tehtiin toukokuussa, jolloin moottoriin saatiin myös oikea, 19 tuuman teräspotkuri.

2. Moottori työnsi käyttötestissä Zodiac Pro 650 kovapohjaista kumivenettä, joka painaa ilman moottoria noin 670 kiloa. Entinen moottori oli 150 hevosvoiman Evinrude E-tec.

3. 24.11.2023 mennessä käyttöpäiviä Mercurylle oli kertynyt noin 60 – ja samalla oli otettu tuhansia kuvia koeajoveneistä.

 

Lue myös nämä

X