Tilaa
Jutut

Mercuryn uusi mahtimoottori – 500-hevosvoimainen V8-perämoottori on kevyt raskaassa luokassaan

06.10.2023

Tekstitimo sarkkinen

Isoille perämoottoreille riittää maailmalla perälautoja. Mercuryn Racing -malliston kesällä lanseerattu uutuus on luotu valmistajansa mukaan nopeimpien luksusurheiluveneiden ostajille, joita tuskin löytyy montaa Suomesta.

Mercury Racing 500R perustuu 4,6-litraiseen V8-lohkoon, samaan kuin edeltäjänsä 450R. Lisäteho on saavutettu ahtimella, jonka ilmoitetaan tuottavan 26 prosenttia enemmän ahtopainetta.

Maksimikierrosluku on noussut 6 600 rpm:ään. Rakenteellisina muutoksina valmistaja kertoo vahvistaneensa kiertokankia, kangen laakereita sekä mäntiä. Uudella vauhtipyörällä on puolestaan tavoiteltu parempaa kiihtyvyyttä. Vääntöä luvataan 450R-malliin verrattuna kymmenen prosenttia enemmän.

Moottorista on saatavilla malliversiot eri vaihteistoilla. R-Drive-perusmalli on suunniteltu pyöreästi enintään 85 solmua (100 mph) kulkeville veneille, kun taas pitempieväinen R-Drive Sport toimii nimensä mukaisesti vielä nopeammissa menopeleissä.

Kun 500R:ää vertailee omassa luokassaan, se erottuu edukseen painollaan. 329-kiloinen perämoottori on toistasataa kiloa kevyempi kuin kova kilpailijansa Yamaha XTO 450, joka tuli niin ikään uutuutena markkinoille tälle kaudelle.

Mercuryn kauden 2024 hinta tulee olemaan maahantuojan mukaan 70 000 – 73 000 euroa riippuen moottorikohtaisesta rikauspaketista. Valmistajan suurimpana perämoottorimallina pysyy 600-hevosvoimainen Verado (Kippari 12/2022), joka perustuu V12-lohkoon.

3 x moottorin yksityiskohta

1. Kaukosäätölaitteeksi voi valita sähkötoimisen DTS-mallin tai digitaalisen Zero Effort -ohjaimen erillisillä kaasu- ja vaihde­vivuilla.

2. Värivaihtoehdot ovat musta (Phantom) tai valkoinen (Cold Fusion). Saatavilla myös kokomustana ilman grafiikoita, jolloin jokainen voi maalauttaa koppaan haluamaansa taidetta.

3. Rikipituudet ovat 20, 25, 30 ja 35 tuumaa. Uudet vaihteistoversiot mahdollistavat halkaisijaltaan jopa 17 tuuman potkurin.

Lisätiedot: Mercury Racing

 

Lue myös nämä

X