Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Meren muisti

20.10.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaJohn Nurmisen Säätiö (2021)
Hinta39,95 € (suomalainen.com)

Lounaista saaristoamme on toki tallennettu koviin kansiin ennenkin, mutta tuskinpa yhtä komeasti kuin Raimo Sundelinin kaksikielisessä teoksessa Meren muisti – Havets minne. Se on valokuva-antologia raumalaisen rakennusarkkitehdin tutkimusmatkoilta yli neljännesvuosisadan ajalta.

Esipuheen ja sen yhteydessä julkaistun valokuvan perusteella Sundelin on ajanut kohteisiin ainakin Buster M:llä, jonka satamapeitteen alla kelpasi yöpyä talvellakin.

Kirjan rakenne on selkeä, mutta sisällöllisesti osin päällekkäinen. Ensin ihastellaan neljän vuodenajan kuvia merellä ja saarissa. Sitten paneudutaan maan moninaisiin sävyihin ja muotoihin, kasveihin, eläimiin, ihmiselon jälkiin ja lopuksi merenkulun merkkeihin.

Vaikka meri ja saaristo ovat kiitollisia valokuvattavia jokamiehellekin, Sundelinilla on selvästi kyky nähdä toisin. Se näkyy läpi teoksen. Esimerkiksi valokuvassa Lemlandin migmaattijuovista Lågskärin majakka nousee pikkuruisena kiinnepisteenä kohti taivasta, etualalla hehkuu luodon kivijuovaranta kuin jättiläisen laveeraus.

Jotkin kuvat olisivat ansainneet tarkemman paikkatiedon, josko omalla veneelläkin haluaisi Sundelinin tarjoileman näyn todentaa. Esimerkiksi kuva Kustavin jyrkännerannasta pysäyttää: maailman kaunein saaristo on taas valittu.

Kirjan on kustantanut Itämeren suojelemiseen keskittynyt John Nurmisen säätiö. Esipuheessa Sundelin kertoo haluavansa teoksellaan lisätä ymmärrystä saariston elinkelpoisuuden säilymisen tärkeydestä. Tehtävä suoritettu.

Lue myös nämä

X