Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Meren tarina

20.04.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaInto (2019)
Hinta24,95 € (suomalainen.com)

Jean-Michel Cousteaun filmiryhmän jäsen, meribiologi Jessica Haapkylä näki Alaskassa jo vuonna 2004 merkkejä ikiroudan sulamisesta. 2010-luvun lopulla hän matkusti Huippuvuorille ja Grönlantiin tutkiakseen pohjoisten merien tilaa. Näistä tutkimusmatkoistaan Haapkylä kirjoitti vetävän tiedekirjan Meren tarina, joka kuvaa ilmaston lämpenemisen seurauksia: jääpeite vähenee ja yhä eteläisemmät eliölajit matkaavat pohjoiseen syrjäyttäen arktisia lajeja.

Huippuvuorilla lämpötila on kymmenessä vuodessa noussut 1,7 astetta ja talvilämpötilat ovat vuodesta 2006 lähtien olleet jopa kolme astetta lämpimämpiä kuin yleensä. Jos planktonin kukinta aikaistuu, seuraukset näkyvät läpi ravintoketjun, aina sen huipulla asti. Esimerkiksi merijään reuna-alueilla pesivä norppa, ja norppiakin saalistava jääkarhu ovat vaikeuksissa. Pohjoisten merien lämpeneminen ajaa siis jäästä riippuvaiset eläimet ahtaalle, mutta ihmiset saattavat hyötyä.

Maailman suurimman saaren, Grönlannin, talous on nauttinut kasvavista turistivirroista, pidentyneestä kalastuskaudesta ja uusista kalalajeista. Irminger-merivirran lämpenemisen seurauksena Itä-Grönlannissa voidaan pyytää makrillia, joka on tuonut jopa neljänneksen saaren vientituloista. Vuoden 2018 tutkimuksen mukaan grönlantilaisista kuitenkin vain yksi kymmenestä uskoo, että ilmastonmuutoksen seuraukset ovat positiivisia. Jos Grönlannin jäätiköt sulaisivat, maailman valtamerten pinta nousisi kuudella metrillä.

Tiedetarinan liepeisiin tarttuu kosolti mielenkiintoista triviaa. Tiesittekö, että mursu syö jopa 70 kiloa simpukoita päivässä tai että Huippuvuorilla on jääkarhuvaaran vuoksi laitonta kulkea erämaassa ilman asetta? Ja tämä: maailman pitkäikäisin selkärankainen, jopa 400-vuotiaaksi elävä jäähai, saavuttaa sukukypysyyden keskimäärin 156 vuoden iässä!

Lue myös nämä

X