Tilaa
Uutiset

Merimetsokannassa vain lievää kasvua tänä vuonna

11.08.2018

TekstiSatu Björn

KuvatMetsähallitus

Suomen ympäristökeskuksen mukaan merimetsokanta kasvoi Suomen merialueilla kolmella prosentilla edellisvuodesta. Kesällä 2018 merimetsojen pesiä laskettiin noin 26 700 kappaletta.

Lähitulevaisuudessa kantaan ei ole odotettavissa suuria muutoksia, mutta merimetsokanta voi vaihdella alueellisesti paljonkin riippuen muun muassa ihmisen toimista ja merikotkan saalistuspaineesta.

Kun vuonna 1996 pesimäkanta oli kymmenen paria niin 2000-luvun alkupuoleen mennessä kanta oli jo yli 20 000 paria. Pesimäkanta on pienentynyt vain kahtena kesänä muutamalla prosentilla talvehtimisalueiden ankarien sääolojen seurauksena.

Kolmannes merimetson pesistä sijaitsi Suomenlahdella ja viidennes Saaristomerellä, Selkämerellä sekä Merenkurkussa. Perämeren osuus kasvoi neljään prosenttiin. Merenkurkun ja Selkämeren välillä pesimäkanta heittelehti jo kolmatta kesää johtuen sekä poikkeamisluvalla että laittomasti tehdyistä pesintöjen häirinnöistä.

Merimetsoyhdyskuntia havaittiin Suomessa 49 kappaletta yhteensä 85 luodolla ja 65 hehtaarin alalla. Yhdyskuntien määrä oli samaa luokkaa kuin neljänä edeltävänä kesänä.

Puolet koko kannasta pesi yhdeksässä suurimmassa yhdyskunnassa. Yli tuhannen pesän yhdyskunnat sijaitsivat Uudessakaupungissa, Kirkkonummella, Eurajoella, Vaasassa, Mustasaaressa ja Turussa. Uudenkaupungin yhdyskunta pieneni lähes 500 pesällä edelliskesästä ja enimmillään 20 merikotkan havaittiin saalistavan yhdyskunnan sisällä samanaikaisesti.

Merimetsoyhdyskunnat kunnittain.

 

Lue myös nämä

X