Tilaa
Uutiset

Meripelastajilta kolme venettä Viroon

09.11.2009

TekstiKipparilehti

Suomen Meripelastusseura luovutti kolme pelastusalusta Viron vapaaehtoisille meripelastajille lokakuun puolivälissä. Ne siirtyivät Viroon Lahdesta, Porkkalasta ja Haukiputaalta.

Veneet lähtivät kohti Viroa Helsingin Eteläsatamasta saattajanaan pelastusristeilijä Jenny Wihurin, jonka 10-vuotisjuhlia vietettiin suunnilleen samoihin aikoihin. Virossa veneet sijoitetaan Toilan, Lohusuun ja Mustveen alueelle perustettaville meripelastusasemille.

Luovutettavat veneet ovat noin kuusi metriä pitkiä kovapohjaisia RIB-kellukeveneitä, joiden huippunopeus on yli 30 solmua. Veneissä on mukana kaikki tarvittavat meripelastusvarusteet ja ne soveltuvat mm. hätäensiapu-, hinaus-, etsintä- ja ”mies meressä” -tehtäviin.

Pelastusalusten luovutus Viroon on osa Suomen Meripelastusseuran ja neljän virolaisen kunnan VOMARE (Voluntary Maritime Rescue) -hanketta, jonka tarkoituksena on elvyttää vapaaehtoista meripelastustoimintaa Virossa sekä luoda edellytykset Suomen ja Viron meripelastajien yhteistyölle.

Hankkeen tärkein osa on neljän täysin varustetun pelastusaluksen luovuttaminen Suomesta Viroon sekä vastaavien uusien alusten hankkiminen Meripelastusseuralle. Ensimmäinen vene siirtyi Viroon jo viime kesäkuussa. Lisäksi VOMAREen kuuluu virolaisille vapaaehtoisryhmille annattava meripelastuskoulutus.

Vuosina 2009-2011 toteutettava hanke on osa laajempaa pyrkimystä luoda koko Itämeren alueelle vapaaehtoisuuteen perustuvaa meripelastustoimintaa Suomen, Ruotsin ja Saksan mallien mukaisesti, sekä parantaa näin meriturvallisuutta ja valmiuksia ympäristövahinkojen torjuntaan. Hankkeen arvo on noin miljoona euroa ja sen päärahoittaja on EU:n Interreg IVA -ohjelma.

Meripelastajat

Kuva Vesa Ihalainen

Lue myös nämä

X