Tilaa
Jutut

Merivoimien entinen Kala-luokan kuljetuslautta kunnostettiin pelastuslaitokselle öljyntorjuntatyöhön

Pelastusalan ammattilainen -lehden mukaan vastaavan kokoluokan alusta ei tiettävästi ole käytettävissä millään muulla pelastuslaitoksella.

08.10.2020

TekstiJukka Hiiro

Helsingin pelastuslaitos on saanut uuden aluksen öljyntorjuntatyöhön. Tarkemmin ottaen kyseessä on vanha alus, sillä kyse on Merivoimien entisestä Kala-luokan kuljetuslautasta, jolle on tehty Uudessakaupungissa peruskorjaus öljyntorjuntatöitä ajatellen, kertoo Pelastusalan ammattilainen -lehti.

Lehden mukaan lautta on merkittävästi suurempi kuin pelastuslaitoksella aiemmin käytössä olleet F-luokan öljyntorjunta-alukset. Pituutta löytyy 27 metriä, leveyttä kahdeksan metriä ja kantavuutta noin 60 tonnia.

Pelastusalan ammattilainen -lehden mukaan vastaavan kokoluokan alusta ei tiettävästi ole käytettävissä millään muulla pelastuslaitoksella.

Aluksen hankintaan tukea antoi ympäristöministeriön alainen öljysuojarahasto, ja remontin yhteydessä se uudistettiin perusteellisesti moottoreita ja maalausta myöten.

”Lautta poikkeaa aikaisemmista aluksistamme sekä kooltaan että tyypiltään. Alus on merkittävä parannus öljyntorjuntatyöhön. Olemme tiedostaneet, että heikoin lenkkimme on ollut kaluston kuljetuskapasiteetti ja juuri tähän lautta tuo ratkaisun”, palomestari Samuli Saarioinen sanoo lehdelle.

Saarioisen mukaan suurimmat alukset ovat aiemmin saaneet kyytiin 200-400 metriä öljyntorjuntapuomia, kun uudessa aluksessa kapasiteeetti on moninkertainen. Lisäksi lautta voi kuljettaa kelluvia harjakeräimiä tai toimia tukialuksena. Kannelle voidaan tarvittaessa ajaa jopa säiliöauto.

Lue myös nämä

X