Tilaa
Jutut

Merivoimien juhlaa Kotkassa – Katso video ja kuvakooste näyttävästä päivästä

Kaulukset olivat suorassa ja kannet kuurattu, kun merivoimat saapui Kotkaan vuosipäiväänsä juhlistamaan.

10.07.2024

TekstiJouko Saarinen

9.7.1790 ruutia paloi Kotkan edustalla, kun Ruotsinsalmen toinen meritaistelu käynnistyi. Tuon taistelun muistona vietämme edelleen Suomessa ja Ruotsissa merivoimien vuosipäivää yhdeksäntenä heinäkuuta. Nyt ei ruuti haissut ja päällekin oli vedetty paraatipuvut kun Kotkan Kantasatama täyttyi 9.7.2024 vuosipäivän juhlijoista. Alusten lisäksi paikalla oli maanäyttelyssä esillä meri- ja rannikkopuolustuksen kalustoa ja toimijoita.

Kuka saapui paikalle suurten alusten, kuka komeiden paraatijoukkojen perässä, mutta kansaa oli liikkeellä runsaasti tiistaisessa Kotkassa. Pisimmät jonot olivat varmasti Utö- ja Jurmo-luokkien veneajeluille, sekä tietenkin Sotilaskodin munkkikahveille.

Rolls-Royce Kamewan jetit piiskaavat vettä näyttävästi ohjusvene Porin perässä.

Kantahenkilökuntaan kuuluva kersantti Pajunen esitteli alueella Rannikkotutka BOR-A 660 -järjestelmää. Kuvaan hän asettui mieluummin vanhemman museokaluston rinnalle.

Sotilaskoti on toiminut miljoonien leiri- ja kasarmi-iltojen kohokohtana. Pitkä oli munkkijono myös Kotkassa. Kiitos sisarille maistuvista kahveista!

Merivoimien entinen komentaja, vara-amiraali Kari Takanen oli saapunut myös juhlallisuuksiin. Tällä kertaa evp-miehenä.

Suomenlahden pinnan alla on viime aikoina riittänyt vilinää. Pinnan alaiseen kartoitukseen ja etsintään tarkoitettu AUV2 Remus 100 tuntui kiinnostavan monia kävijöitä.

Helsingin Santahaminasta saapunut m/s Lavansaari toimii maanpuolustuskoulutuksen koulualuksena. Loistava tapa päästä ilmaiseksi osaavaan porukkaan vesille. Taustalla uudempaa kalustoa, Jehu-luokan maihinnousualus. 

Lue myös nämä

X