Tilaa
Jutut

Mets-varustemessujen uutuuksia – Köysissä

Kiinnittyminen aiheuttaa toisinaan kiperiä tilanteita ja herättää tunteita. Manöövereita voi helpottaa harjoittelulla ja osaamisella, mutta myös sopivat apuvälineet auttavat.

20.03.2022

Tekstitimo kuukkanen

Kuvatvalmistajat

Jatkovarsi karbiinihaalle

Karbiinihaka on yksi näppärimmistä välineistä kiinnitysköyden viimeisenä lenkkinä. Sen napsauttaa nopeasti poijuun tai laiturin renkaaseen, ja jousisalpa varmistaa, että haka pysyy paikallaan. Haan huono puoli on, että sen saa kiinni vain käden ulottuvilta, mikä voi olla haastavaa huonoissa olosuhteissa.

Hooklinker antaa lisää pelivaraa. Se on periaatteessa poijuhaka, jonka teleskooppivarren päässä on karbiinihaan kiinnitysmekanismi.

Karbiinihaka painetaan Hooklinkerin pitimeen jousisalpa avoinna ja otetaan kiinnitysköysi käteen. Haka asetetaan Hooklinkerilla poijun renkaaseen ja vedetään kiinnitysköysi tiukalle. Samalla Hooklinker työnnetään irti. Näin lukitussalpa sulkeutuu renkaan ympärille.

Kiinnittymisen vaikeuskerroin kasvaa pimeässä, mutta Hooklinkerissa on pidin led-taskulampulle, joka tulee samassa paketissa.

Haan pitimen tilalle voi kiinnittää myös Ghook-nostorullan. Se on tarkoitettu Keski-Euroopassa käytettäville kiinnitysköysille, joiden toinen pää on kiinni laiturissa ja toinen ankkurointipainossa laiturin sivulla.

Veden alla oleva köysi on limainen, mutta Ghookilla sen saa vedetyksi siististi ylös.

Hooklinker-poijuhaka, 60 €.

Lisätiedot: Boatasy


Paikallaan pysyvä fenderi

Italialaisen Inmaren valmistamat fenderit päihittävät tavalliset PVC-lepuuttimet monessa suhteessa. Poseidone 2.0 -malli on valmistettu E.V.A.-materiaalista, joka on myrkytön ja luontoystävällinen. Se ei murene ja kestää UV-säteilyä. Samasta materiaalista valmistetaan esimerkiksi päällysteitä uimatasoille.

E.V.A. joustaa progressiivisesti. Fenderi on muotoiltu litteäksi, mikä estää sen pyörimisen pois kyljen ja laiturin välistä. Ne vievät säilytystilaa vähemmän kuin pyöreät. Materiaalin muotoilu on helpompaa kuin ilmalla täytettävien. Niinpä myös keulaan ja perään on saatavana sopivia lepuuttimia.

Inmaren fenderi, 100 €.

Lisätiedot: Inmare


Kiinnitysköysi kettinkiin

Ankkurikettinki pitää sitoa veneen keula- tai peräknaapiin köydellä, kun ankkuri on laskettu. Näin ketju saadaan kiinni vetoa kestävään paikkaan, ja kilinät ja kolinat hiljenevät.

Rosterinen Chain Grip on äärimmäisen yksinkertainen väline köyden kiinnittämiseksi kettinkiin. Paljon helpompi kuin sakkeliviritelmät.

Köysi solmitaan yhdeksikön muotoisen koukun lenkkiin. Koukku pujotetaan kettinkiin sivulta päin niin, että sen koko lenkki asettuu poikittain koukun sisään. Koukku siis ei tule lenkin läpi. Köysi knaapiin ja se on siinä.

Rosterine Chain Grip -kettingin pidin, 35 €.

Lisätiedot: Wichard Marine

 


Taitettava knaapi

 

 

Nomen on avattava kiinnitysknaapi, jonka sakarat voi napsauttaa alas, kun se ei ole käytössä. Sakarat taittuvat symmetrisesti ja muodostavat ala-asennossaan veistoksellisen tyylikkään kaaren, johon köydet eivät takerru vahingossa ja johon on vaikeampi loukata jalkaansa.

Taittomekanismin keskellä on joustava lieriö, jonka kimmoisuus lukitsee sakarat ala- tai yläasentoonsa.

Nomenin uusin Sport Line on entistä sirompi ja kevyempi. Sen taittomekanismi toimii myös yhdellä kädellä.

Nomen-kiinnitysknaapi, alk. 365 €.

Lisätiedot: Nomen

 


Vetävä knaapi

Isossa veneessä kiinnitysköysien kiristelyssä tarvitaan joskus voimaa, paitsi jos apuna on Joy Self Tailing Cleat. Se on järeä kiinnitysknaapi, johon on integroitu sähkövinssi. Se ei täysin korvaa keulapotkuria, mutta täydentää sitä. Knaapin toisena jalkana on vapaasti pyörivä rulla, toisessa on itsevetävän sähkövinssin kita. Köysi tuodaan vinssille, ja enda vedetään tiukalle rullan kautta. Vinssiä käytetään jalkakytkimellä. Lopuksi köysi sidotaan knaapiin perinteisellä menetelmällä.

Joyn moottori tulee kannen alle. Sitä on saatavana 24 ja 12 voltin järjestelmiin. Molemmille jännitteille on saatavana 100 ja 300 kilon vetovoima. Knaapin pituus on 32 senttiä.

Joy Self Tailing Cleat -kiinnitysknaapi, alk. 3 720 €. Lisätiedot Bonomi


Fenderit napin painalluksella

Fendersystem on automaattinen fendereiden hallintajärjestelmä. Kyllä, luit oikein. Lepuuttajat saa sisään ja ulos nappia painamalla.

Koko järjestelmä toimii paineilmalaitteistolla. Se täyttää ja tyhjentää fenderit, jotka myös liikkuvat vahvojen paineilmaletkujen varassa. Järjestelmä on piilossa kannen alla, näkyvillä on vain veneen kyljissä olevat pienet ovaalit aukot, jotka saa myös värivalaistuina tai suljettavina.

Järjestelmää hallitaan helposti ja turvallisesti ohjaamosta. Etuna on myös se, etteivät fenderit täytä veneen säilytystiloja.

Hinta tapauskohtainen.

Lisätiedot: Fender System

Lue myös nämä

X