Tilaa
Jutut

Metsähallitus teki veneilijöille käytösetiketin – Ennuste vilkkaasta veneilykesästä on osunut oikeaan

Metsähallitus arvioi, että vesillä liikkuu tänä kesänä aiempaa kokemattomampaa väkeä, ja esimerkiksi luontoa vahingoittava toiminta johtuukin usein tietämättömyydestä.

30.07.2020

TekstiJukka Hiiro

Suotuisa sää ja erinäiset koronarajoitukset lienevät osasyyllisiä siihen, että kuluva veneilykesä on ollut ennätysvilkas. Myös Metsähallitus reagoi arvioihin jo keväällä tekemällä veneilijöille kymmenen kohdan muistilistan, eräänlaisen etiketin, jonka noudattaminen kannattaa niin veneilijän kuin luonnonkin näkökulmasta.

Metsähallituksen arvio oli, että vesillä liikkuu tänä kesänä myös aiempaa kokemattomampaa väkeä.  Eri viranomaisten näkemys on sittemmin osoittanut arvion aivan oikeaksi. Metsähallituksen mukaa esimerkiksi luontoa vahingoittava toiminta johtuukin usein tietämättömyydestä.

Veneilyetiketin ohjeet eivät koske vain purje- tai matkaveneellä liikkuvia. Esimerkiksi rantautumis- ja tulenteko-ohjeet sopivat yhtä lailla melojille tai päiväretkiä perämoottorilla tekeville, Metsähallitus kertoo.

Toiveena on myös, että erilaiset vesillä liikkujat ottaisivat kaikkinensa toisensa paremmin huomioon.

Ohjeista osa on yleispäteviä, kun osassa taas on otettu huomioon nimenomaan liikkuminen suojelualueilla, kuten mereisissä kansallispuistoissa ja maailmanperintöalueella.

Veneilyetiketti on osa Metsähallituksen Retkietiketti-viestintää, jonka tavoitteena on lisätä vastuullista luonnossa liikkumista.

Veneilyetiketin löydät täältä.

Lue myös nämä

X