Tilaa
Jutut

Miten suojata perämoottori varkailta?

Moottorista voi esimerkiksi irrottaa osia, kuten potkurin tai suojakopan. Moottori, josta puuttuu olennaisia osia ei nimittäin houkuttele varkaita kuten ehjä kokonainen moottori, jonka voi laittaa saman tien myyntiin.

16.10.2019

TekstiTanja Paananen

Perämoottoreita viedään usein veneiden ollessa talviteloilla. Omaa paattia kannattaa käydä katsomassa säännöllisesti talvipakkasillakin ja hankkia moottoriin vakuutusyhtiön kelpuuttama lukko.

Paras keino välttyä perämoottorivarkaudelta on sen irrotus ja säilytys lukitussa tilassa, esimerkiksi autotallissa. Raskaan moottorin siirtäminen ei kuitenkaan aina ole mahdollista ja silloin se kannattaa lukita kiinni veneeseen.

Rosvoille on helpompaa viedä perämoottori nostetusta, kuin vedessä olevasta veneestä. Jos vene talvehtii trailerilla, kannattaa moottori lukita kiinni traileriin ja laittaa traileriin vetopäänlukko.

Veneestä on hyvä viedä kaikki irtaimisto kuten polttoainesäiliö, elektroniset laitteet ja pelastautumisvälineet.

Tee varkaus vähemmän houkuttelevaksi

Kun veneen sijoittaa lähelle toisia veneitä, mieluiten perät vastakkain, jää varkaalle vähemmän tilaa toimia.

Isommissa moottoreissa voi harkita lukkopultin käyttöä perän kiinnityksessä, koska moottoreista saatetaan viedä vain niiden vaihteistoja eli periä.

Moottorista voi irrottaa osia, kuten potkurin tai suojakopan. Tällöin moottori on suojattava hyvin.

Moottori, josta puuttuu olennaisia osia ei houkuttele varkaita kuten ehjä kokonainen moottori, jonka voi laittaa saman tien myyntiin.

Uuden moottorin hankintaa puntaroidessa kannattaa harkita käynnistyksenestolaitteella varustettua mallia.

Valmiste- ja sarjanumerot talteen

Kippari uutisoi aikaisemmin Parikkalan ja Savonlinnan ja välillä tehdystä moottorivarkauksien sarjasta. Anastetut moottorit etsintäkuulutettiin ja Schengen alueen yhteisen tietojärjestelmän tietojenvaihdon avulla useita perämoottoreita takavarikoitiin Puolassa.

Perämoottorivarkaudesta tuleekin ilmoittaa viipymättä poliisille.

Poliisin työtä helpottaa, kun veneestä ja moottorista on valokuvia ja moottorin tunnistetiedot ovat tallessa.

Veneen valmistenumero sijaitsee rungossa, oikeassa takakulmassa. Numeroa kutsutaan CIN-numeroksi. Moottoreiden valmistenumeron kiinnityspaikat sijaitsevat eri paikoissa eri malleissa.

Finanssialan Keskusliiton laatimassa esitteessä on listattu eri moottorivalmistajien numerosarjojen kiinnityspaikat selventävin kuvin.

Varkaudet vähentyneet

Finanssialan Keskusliiton tilaston mukaan moottorivarkaudet ovat olleet laskussa vuosituhannen alusta asti.

Kun vuonna 2003 varkauksia tehtiin 2166, viime vuonna niitä tehtiin 730. Muissa Pohjoismaissa kehitys on samansuuntainen.

Varkauksien vähenemisen syy saattaa turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläisen mukaan johtua venerekisteristä. Koska periaatteessa kaikki yli 20 hevosvoiman moottorit ovat venerekisterissä, on niiden jälleenmyynti hankalaa.

Toinen syy voi olla se, että yhä useammat veneen omistajat vakuuttavat paattinsa ja pitävät entistä parempaa huolta omaisuudestaan.

Lue myös nämä

X