Tilaa
Jutut

Mökki & Meri -messut: Pieni kevätkattaus Turussa

Turussa on pitkät perinteet keväisille venemessuille. Vaikka aikanaan yli 50 kertaa järjestetyt Meri Kutsuu -messut ovat jo historiaa, merelliselle meiningille on yhä paikkansa Turun messukeskuksen ohjelmakartassa. Nyt toista kertaa järjestetty kevättapahtuma oli nimeltään Mökki & Meri.

13.04.2018

TekstiTimo Sarkkinen

Kuten messujen nimestä on helppo päätellä, kolmipäiväisillä messuilla esiteltiin mökkiläistä kiinnostavia tuotteita ja palveluita. Kukaan käytävillä ei päässyt noitumaan tarjontaa ”ökyvenepainotteiseksi”, kun ainoa arvovieras oli 1970-luvun Riva ja muu parinkymmenen veneen kattaus painottui vahvasti markkinoiden edullisimpaan päähän – siis mökkiluokan soutu- ja avoveneisiin.

Pääteemana oli tänä vuonna kalastus, mutta esimerkiksi heitto- ja jigikalastuksen erikoisveneitä oli esillä vain muutama, eikä teema näkynyt varustetarjonnassakaan. Kalastusoppaat pääsivät sentään ääneen ohjelmalavalla.

Veneilijälle Mökki & Meri ei lopulta paljoa uutta nähtävää tarjonnut, jatkossa toivottavasti enemmän. Näyttää kuitenkin siltä, ettei Turussa uskota keväällä pelkän veneilyn vetovoimaan, sillä samaan aikaan järjestettiin Piha & Puutarha -messut, jotka täyttivät kaksi kolmesta messuhallista.

Samalla lipulla pääsi molempiin tapahtumiin, ja kävijöitä kirjattiin kaikkiaan 13 129.

Terhi pääsiäisasussa

Jos perusveneet näyttävät tylsältä, niin ei muuta kuin kanariankeltainen Terhi alle ja vesille. Kyse ei ole tehtaan retroversiosta, vaan rymättyläläisen Onnela Palvelut Oy:n kunnostamasta yksilöstä, jossa huomio kiinnittyy runkoväriäkin enemmän keltaiseen tuulilasiin. Se on kuulemma ”pelastettu” Terhin varastoista, eikä toista samanlaista ole.

Onnela Palvelut on Terhin kanssa yhteistyötä tekevä yritys, joka on erikoistunut vanhojen mallien kunnostamiseen. Erilaisia, taatusti perusmallisista erottuvia patjoja on myös saatavilla. Nyt myynnissä olleen 4100-mallin (vm. 1999) hintapyyntö oli 1 900 euroa, ja patjojen hinnaksi ilmoitettiin 470 euroa. Lisätiedot: onnelapalvelut.fi

Kelta-asuinen Terhi olisi piristävä näky vesillä. © Timo Sarkkinen/Otavamedia

Parin tonnin polkukajakki

Amerikkalaisen Hobien polkukajakkimalliston uusin tulokas on nimeltään Compass. Se on kompaktin kokoinen (3,6 x 0,86 m) yhden hengen kajakki ja valmistajan malleista selvästi edullisin. Hintaa on saatu pudotettua karsimalla yksityiskohtia, kuten esimerkiksi kannellisia säilytystiloja, joita on tässä mallissa vain yksi. Tavaroille on kuitenkin joustavilla pitimillä varustettuja tiloja sekä keulassa että perässä.

Lisävarustelistalla on muun muassa kuljetuspyörät (169 €), jotka mahdollistavat kajakin liikuttelun yksin maissa.

Compass-mallia saa vaaleansinisenä sekä limenvihreänä. Hinta on 2 300 euroa. Lisätiedot: erakoira.fi

 

Hobien tämän vuoden uutuus on melkein tuhat euroa halvempi kuin malliston toiseksi edullisin polkukajakki. © Timo Sarkkinen/Otavamedia

Vesijetti vuokralle

Vesijetin ja veneen vuokraus on oiva vaihtoehto niille, jotka haluavat testata kiinnostavaa menopeliä mahdollista hankintaa ajatellen. Turun lähellä Kaarinassa toimiva JetRent-vuokraamon valikoimiin kuuluu neljä erikokoista pulpettivenettä sekä kaksi vesijettiä, joista messuilla ollut Yamaha VXR RiDe on suosituin. 180 hevosvoimaisella nelitahtimoottorilla varustetun jetin saa käyttöönsä esimerkiksi viikonlopuksi 620 euron hintaan. Lisätiedot: jetrent.fi

Messujen kaunotar – Riva Junior

”Kukaan ei ole mennyt ohi silittelemättä”, tokaisi Riva Junior -veneen esittelijä ylpeänä, eikä mennyt toimittajakaan. Upeaa klassikkovenettä on kunnostettu alkuperäisilmettä vaalien. Ennen kuin kaunotar pääsee laineille, siihen asennetaan Italiassa kunnostettu 180 hevosvoiman Crusader -moottori – samainen V8, joka palveli Juniorin alkuperäisenä voimanlähteenä.

Vuosina 1966–1972 tuotannossa ollut, 5,7-metrinen malli oli aikanaan pienin Riva, ja niitä myytiin muun muassa jahtien apuveneiksi sekä vesihiihtokäyttöön. Yksi tunnetuimmista omistajista on ollut ranskalainen näyttelijälegenda Brigitte Bardot.

Esittelijä kertoi, että Riva tulee palvelemaan ensi kesänä hääveneenä – ja että ainakaan sitä keikkaa ennen vene ei tule myyntiin.

Lisätiedot: blueocean.fi

Riva Juniorissa on ollut alun alkaenkin osin valkoisiksi maalatut kyljet ja peräkansi, joiden uskottiin vetoavan ennen kaikkea amerikkalaisiin ostajiin.
Nostalginen kojelauta on alkuperäisasussaan.  © Timo Sarkkinen/Otavamedia

 

Crestliner 1600 Vision

Crestlinerin viisimetrinen Vision-malli on pätevä ehdokas heittokalastajalle. Viehettä on mukava uittaa keulan tai perän korkeilta tasoilta, jotka kätkevät alleen hyvät säilytystilat ja sumpun. Heittely sujuu toki myös keskellä venettä, sillä turkki on laaja ja tasainen, eikä kiinteänä kalusteena ole muuta kuin pieni sivupulpetti.

Tilan tuntua lisää se, että Vision-mallin laidat on tehty yksinkertaisesti ilman kotelorakennetta. Vasemman laidan sisäpuolella on kuljetustelineet kahdelle vavalle, minkä lisäksi ohjaamon turkin alta paljastuu viidelle, enintään 9-jalkaiselle vavalle suunniteltu säilytystila.

Esittelyveneen lisävarusteisiin kuuluivat monesta amerikkalaisesta kalaveneestä tutut, perätasoon integroidut taittopenkit. Useamman kuin kahden hengen käytössä ne ovat melkeinpä välttämättömät, ainakin jos tiedossa on pitkiä matkataipaleita, sillä vakiona Visionissa on ainoastaan kaksi erillispenkkiä.

Runkoväriksi on useita vaihtoehtoja, muun muassa metallihohtoiset punainen, sininen ja musta.

Paitsi mainitut taittopenkit, esittelyveneessä oli lisävarusteina ohjaamon vinyyliturkki, kuljetuspeite sekä tuulilasi. Pakettitarjous näillä varusteilla sekä 60 hevosvoimaisen Mercuryn kanssa oli 22 500 euroa. Lisätiedot: venemaailma.fi

Viisimetrinen Crestliner on helposti trailerilla kuljeteltava heittokalastusvene.

 

Ohjaamon turkin alle mahtuu viisi enintään 9-jalkaista vapaa.

Sunwind-litiumakku

Litium-akut ovat hiljalleen herättämässä kiinnostusta veneilijöissäkin. Hinnat ovat vielä toistaiseksi korkeita, mutta saa rahalle sitten vastinettakin. Litiumakuille luvataan nimittäin parempaa hyötysuhdetta ja pidempää käyttöikää yleisimpiin akkutyyppeihin verrattuna.

Käyttöikään vaikuttava, vahvasti mainostettu ominaisuus on se, että litiumakku voidaan purkaa ongelmia aiheuttamatta melkein tyhjäksi. Sunwindin akussa on myös sisäänrakennettu ”tarkkailija” ehkäisemässä ylilatautumista ja täydellistä tyhjenemistä. Integroitu bluetooth-vastaanotin taas mahdollistaa akun tilan seuraamisen älypuhelimella.

Litiumakun merkittävä etu on keveys, esimerkiksi Sunwindin 125 Ah:n akku painaa vain 15 kiloa. Samaisen akun hinnaksi ilmoitetaan 1390 euroa. Lisätiedot: sunwind.fi

Kiinalaisvalmisteinen, 125 Ah:n litiumakku painaa vain 15 kiloa. © Timo Sarkkinen/Otavamedia

 

Lue myös nämä

X