Tilaa
Uutiset

Hondalta uusia moottoreita mökkiläisille

07.12.2016

TekstiJuha Virtanen

Vaikka perämoottorien myynti on muutaman viime vuoden aikana hieman vähentynyt, niitä myydään Suomessa vuosittain edelleen tuhansia. Esimerkiksi vuonna 2014 Suomessa myytiin yli 13 500 perämoottoria.

Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon tukkumyyntitilastojen mukaan suomalaisten maahantuojien kautta toimitettiin noin 17 000 perämoottoria, joista kotimaahan myytiin liki 9 000 moottoria.

Suurin kokoluokka on alle 15 hv perämoottorit, joiden osuus myynnistä on ollut yleensä yli 60 prosenttia.

Hondalta tulee markkinoille tähän pienten mökkimoottorien kokoluokkaan kolme uutta moottoria. Tehoiltaan perämoottorit ovat 4, 5 ja 6 hevosvoimaa.

Kaksi uutta mallia

Kolmikosta viisiheppainen on tuttu jo kolmen vuosikymmenen takaa, mutta sekin on uusittu läpikotaisin. Se saa rinnalleen pienemmän BF4-moottorin ja pykälää isomman BF6-moottorin.

Neliheppainen ei ole Hondan pienin perämoottori. Sen alapuolella on vielä 2,3 hv moottori, joka päivitettiin nykykuosiinsa vuosi sitten.

Vähemmän värinöitä

Moottoreissa on Hondan uusi puolipuristin, joka helpottaa käynnistystä kaikissa lämpötiloissa.

Pienissä perämoottoreissa on nelitahtisuudesta huolimatta värinöitä, eikä melultakaan ole voinut välttyä. Hondissa värinöitä on pyritty poistamaan moottorilohkon uudella kumiripustuksella. Tärinän lisäksi sen pitäisi vaimentaa myös moottorin käyntiääntä.

Isommissa BF5- ja BF6 -malleissa on vakiona virran ulosotto sekä liitin ulkoiselle polttoainetankille. Vakiona moottoreissa on 1,5 litran kiintosäiliö.

Lisää virtaa

Nelitahtisten moottorien iskutilavuus on 127 kuutiosenttiä. Sylinterihalkaisija on 60 mm ja iskun pituus 45 mm.

Kahden pienemmän moottorin kierroslukualue täyskaasulla on 4 500 — 5 500 rpm välillä. Kuusihevosoimaisen moottorin kierroslukualue löytyy 5 000 — 6 000 rpm väliltä.

Moottoreissa on öljynpaineen merkkivalon lisäksi öljyvahti, joka rajoittaa kierrokset 2 300 rpm tasolle, jos öljynpaine jostain syystä laskee.

Rikipituuksia on kaksi. Perinteinen lyhytrikinen S on 15 tuumaa eli 38 cm. Pitkärikinen L on 20 tuumaa eli 51 cm.

Lyhyempi moottori painaa 27 kiloa ja pitkä riki kasvattaa painoa puoli kiloa.

Potkurivalikoima on laaja ja valikoimassa on huomioitu myös moottorien erikoiskäyttötarpeet.

Viisi- ja kuusiheppaisissa moottoreissa on vakiona 6A tehoinen latausjärjestelmä. Sen avulla pienessäkin kalaveneessä virran pitäisi riittää aiempaa paremmin esimerkiksi kaikuluotaimen ja plotterin käyttöön tai kännykän lataamiseen.

Myyntiin marraskuussa

Näillä tiedoin pienin eli nelihevosvoimainen Honda maksaa 1 550 euroa. Lisähevosvoima maksaa tuhannen euroa eli 5-hevosvoimainen maksaa 1 690 euroa ja 6-hevosvoimaisen hinta on 1  790 euroa. Takuuaika on viisi vuotta.

Suomen markkinoille moottorit tulevat marraskuussa.

Lisätietoja täältä

Lue myös nämä

X