Tilaa
Jutut

Suzukin isot nelisylinteriset

25.11.2016

TekstiJuha Virtanen

Suzuki esitteli Italiassa Genovan venenäyttelyssä kaksi Drive By Wire -sarjan uutuusmoottoriaan. Elektronisen drive-by-wire -ohjausjärjestelmän tarkoitus on antaa moottoreille komennot pehmeästi ja tarkasti. Se tekee myös suunnanvaihdosta nopean ja täsmällisen. Ulkoisesti ne erottaa edeltävistä malleista uudesta moottorikopastaan. Se ei ole pelkästään kosmetiikkaa, vaan koppaan on muotoiltu epäsuora ilmanottojärjestelmä, joka ohjaa viileämpää ilmaa moottorille pitkäkanavaisen imusarjan kautta.

Uudet DF150AP ja DF175AP ovat nelisylinterisiä, 2 867 kuutiosenttisiä moottoreita kuten edeltäjänsäkin, mutta ne sisältävät runsaasti pieniä yksityiskohtia ja teknisiä uudistuksia. Niiden avulla moottoreista saadaan puristettua enemmän tehoa ja suorituskykyä, ja aiempaa taloudellisemmin. Valmistajan mukaan polttoainetta kuluu uusissa moottoreissa neljä prosenttia vähemmän kuin vanhemmissa 150- ja 175-hevosvoimaisissa moottoreissa.

Polttoaineen Lean Burn -hallintajärjestelmän ansiosta Suzukin perämoottoreissa on haettu hyvää polttoainetaloutta ilman, että moottorien suorituskyvystä on jouduttu tinkimään.

Yksi moottorien mielenkiintoisista yksityiskohdista, tuplamoottoriasennuksia ajatellen, on Suzukin Selective Rotation -järjestelmä. Moottoreissa voidaan haluttaessa muuttaa potkurin kiertosuunta lisävarusteena saatavalla kytkimellä. Silloin kahden koneen asennuksissa vene saadaan kulkemaan helpommin suoraan, kun toinen potkuri pyörii vastapäivään ja toinen myötäpäivään. Potkuri on toki edelleen vaihdettava erikseen, jos kiertosuuntaa muutetaan.

Uusista isoista moottoreista löytyy myös jo DF140A- ja DF115A -malleista tuttu moottorin nakutuksen tunnistava anturi. Jos anturi havaitsee palotapahtumassa jonkun poikkeuksen, se säätää moottoria käymään tasaisesti. Molemmissa moottoreissa on aiempaa paremmat vääntö- ja kiihtyvyysarvot.

Avaimeton käynnistysjärjestelmä parantaa myös moottorin varkausturvaa.

Uusien mallien hinnat varmistuvat myöhemmin.

Lisätietoja tästä

Lue myös nämä

X