Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Moottorivenemaailman legenda Nisse Häggblom

18.10.2023

Tekstipete suhonen

Jos jonkin suomalaisen elämäntarinaa voi luonnehtia veneilyntäyteisiksi, niin Suomenlinnassa lapsuutensa asuneen Nils ”Nisse” Häggblomin. Äidin bongaama työpaikkailmoitus vei Nissen jo 16-vuotiaana Telvan telakalle Valkosaareen harjoittelijaksi. Siitä sukeutui ura suomalaisen venekaupan keskuksissa, kilpaveneilyssä ja alan vaikuttajana, kunhan ensin morsmaikku oli saatu saman katon alle Valkosaaren punaiseen tupaan. Häämatka suuntautui 12 solmua kulkeneella tuulilasiveneellä Helsingistä tammisaarelaiseen kaislikkoon. Yö vietettiin veneen turkilla vilttien alla.

Ihmisläheinen nuorukainen napattiin pian korjaamo- ja huoltotöistä myyntityöhön. Nissen ensimmäinen suuri diili oli kuuden Chris-Craftin myyminen suomalaisille syvätaskuille. Tehtäviin kuului myös esitellä kulloisenkin työantajan tuotteita vesillä. Laajemman yleisön tietoisuuteen Nisse nousi kilpailemalla menestyksellä lukuisissa moottorivenekilpailussa 1960- ja 1970-luvuilla. Hän ehti hurahtaa myös purjelautailuun, jonka suosio kasvoi ilmiömäisesti. Silloisella työantajalla Telvalla oli 1970-luvulla jopa purjelautailuyksikkö. Jäätyään eläkkeelle Nisse kokosi perämoottorimuseoonsa kokoelman, joka hakee maailmallakin vertaistaan.

Jorma Rautapään ja Yrjö Klippin teos Moottoriveneilyn legenda Nisse Häggblom kertoo paitsi Nissestä, myös koko suomalaisen venealan kehityksestä. Kirjan suuri ansio on sen yli 350 hienoa valokuvaa: telakoita, veneitä, moottoreita, mainoksia, ihmisiä. Nekin valtaosaltaan Nissen arkistosta. Vaikka kirjan rakenteesta voi löytää pientä huomautettavaakin, lajiniiloille teos on ohittamaton, ja jokaiselle veneenomistajalle kiehtova matka menneeseen. Yksi kirjan aarteista on valokuva Telvan Fabianinkadun myymälän vuoden 1948 uutuuksista: vene ja perämoottoreita suuren näyteikkunan takana. Helsingin ydinkeskustassa, herrantuuteli!

Readme.fi

Jorma Rautapää, Yrjö Klippi (Readme, 2023)

Nisse Häggblom

Lue myös nämä

X