Tilaa
Jutut

Muista suojata ihosi vesillä: aurinko polttaa jo!

Kun kellot siirrettiin kesäaikaan, aurinko on korkeimmillaan hieman puolenpäivän jälkeen. Aina ei välttämättä tuulisessa ja viileässä säässä uskoisi auringon polttavaan voimaan, mutta UV-säteily aiheuttaa vaurioita ilman lämpötilasta riippumatta.

09.04.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Tällä viikolla houkutus lähteä vesille voi olla kova, kun aurinko paistaa lämpimästi ja jääpeite katoaa järvistäkin silmissä. Näin huhtikuun alkupuolella auringon ultraviolettisäteily alkaa Etelä-Suomessa olla jo kohtalaista, joten suojautumistarve on syntynyt.

UV-säteily suurimmillaan yhdeltä iltapäivällä

Kun kellot siirrettiin kesäaikaan, aurinko on korkeimmillaan hieman puolenpäivän jälkeen. Tämän myötä esimerkiksi Helsingissä UV-säteily saavuttaa korkeimmat arvonsa kello 12 ja 15 välillä, jolloin UVI kohoaa kolmeen. Tällöin suojautumistarve alkaa eli aurinkorasvaa kannattaa käyttää paljaalla iholla. Hiekka heijastaa 20 prosenttia auringonsäteilystä, joten rantaviivalla suojautuminen on erityisen tärkeää.

Otsonikato voimistaa UV-säteilyä

Tällä hetkellä Suomen yllä on harvinaisen suuri otsoniaukko. Tämä mahdollistaa sen, että auringon ultraviolettisäteilyä pääsee maanpintaan normaaliarvoja enemmän. Aina ei välttämättä tuulisessa ja viileässä säässä uskoisi auringon polttavaan voimaan, mutta UV-säteily aiheuttaa vaurioita ilman lämpötilasta riippumatta.

Huippuarvot kesä-heinäkuussa

UV-säteilyn määrä kasvaa lineaarisesti kesäkuun loppuun saakka, jolloin aurinko paistaa korkeimmillaan. Tällöin eteläisimmässä Suomessa ylletään enimmillään 6-7 arvoihin ja Lapissakin UVI on neljä. Suomalaisiholle suositellaan suojautumista jo silloin, kun UVI tavoittaa arvon kolme. Keskikesällä suojautumistarve on kello 10 ja 17 välisenä aikana ja erityisesti keskipäivän ympärillä.

Kannattaa myös muistaa, että varjossakin ruskettuu: silloin auringon säteilystä saadaan UV-säteilyä noin 50 proenttia maksimiarvoista. Myös pilvisellä säällä UV-säteily voi tunkeutua maanpintaan – varsinkin jos pilvet eivät ole kovin paksuja ja aurinko pääsee kuultamaan niiden läpi.

Lue myös nämä

X