Tilaa
Jutut

Muistilista VHF-kanavien käytöstä

12.04.2018

TekstiJuha Virtanen

Veneen kevätkunnostuksen ohessa kannattaa kertailla vesillä liikkumiseen liittyviä asioita. Talvikuukausien aikana on saattanut jotkut asiat unohtua, kuten esimerkiksi millä kanavilla VHF-radiopuhelimen käyttö on huviveneilijälle sallittua ja mitä kanavia pitää välttää häiritsemästä.

Merivartiosto muistuttaa, että huviveneilijälle tärkeitä ovat kanavat 16 ja 70, joista ensin mainittu on hätä-, turvallisuus- ja kutsukanava. Kun ”kaveri” on saatu tavoitettua, sovi kanava, jolle siirrytte jatkamaan keskustelua. Älä jää jaarittelemaan kutsukanavalle.

Kanava 70 on digitaaliselektiivikutsukanava, jossa puheliikenne on kielletty. Kun kutsukanavalta siirrytään toiselle kanavalle, on syytä pitää mielessä, että kaikki kanavat eivät kuitenkaan ole vapaita jutustelulle. Ne on varattu esimerkiksi meripelastusasemille (kanava 14), pelastus- ja turvallisuusviranomaisille (10 ja 73). Kanavaa 10 ei saa käyttää Suomenlahdella Hangosta itään.

Jos liikutaan alueilla, jotka ovat keskitetyn väylävalvonnan piirissä (VTS), pitää välttää myös kanavia 9, 67 ja 71. Kanava 13 on varattu luotsien ja 68 rajaviranomaisten työskentelykanavaksi.

Kanavalla 68 ilmoittaudutaan passintarkastuspaikkana olevalle merivartioasemalle ja sitä kanavaa käyttävät myös useat vierassatamat. Satamatoimi työskentelee kanavilla 11 ja 12.

Kanavat 6 ja 8 ovat alusten välisiä työskentelykanavia, samoin kuin 72 ja 77. Kahta ensin mainittua kanavaa pitää huvialusten välisessä VHF-liikenteessä välttää. Kanava 6 on käytössä esimerkiksi etsintä- ja pelastustoimissa olevien alusten ja ilma-alusten välisessä liikenteessä, joten sitä ei saa mennä häiritsemään.

L1, L2 ja L3 on varattu huvialusten väliseen liikenteeseen ja L-kanavat ovat Suomen lisäksi käytössä myös Norjassa. Ruotsissa ja Tanskassa käytössä ovat vain L1 ja L2. L2 toimii myös kutsukanavana, kuten kanava 16.

Kalastajien käytössä ovat kanavat F1, F2 ja F3. Niistä kaksi ensimmäistä on sallittuja vain ammattikalastukseen rekisteröidyille aluksille. F3 on kanava, jota saavat käyttää edellä mainittujen lisäksi myös vapaa-ajankalastajat. Kalastuskanavat ovat käytössä myös muissa Pohjoismaissa, mutta muualla niitä ei saa käyttää.

 

Lue myös nämä

X