Tilaa
Jutut

”Muovi on ikuista” – sanonnan todistaa liki 50 vuotta meressä kellunut Fairy-pullo

Täysin tunnistettavana säilynyttä pulloa pidetään ikävänä muistutuksena siitä, kuinka vakava ongelma muovi oikeastaan maailman merille onkaan.

10.10.2018

TekstiKipparin toimitus

Muovijätteellä on tunnetusti sellainen harmillinen ominaisuus, että se ei maadu luonnossa mitenkään räjähtävän nopeasti. Brittilehti The Guardian kirjoittaa, että yhtenä esimerkkinä tässä Isossa-Britanniassa merenrannalle huuhtoutui äskettäin ainakin 47 vuotta vanha muovipullo, joka on edelleen lähes uutta vastaavassa kunnossa.

© Burnham Coastguard

Pullon kyljessä oleva teksti on edelleen selkeästi luettavissa. Lehti kertoo, että löytö on herättänyt uusia varoituksia siitä, miten haitallista muovijäte voi olla.

Pullon löysi Somersetissä toimiva Burnhamin rannikkovartiolaitos. Organisaatio kertoi Facebookissa, että pullo ”näyttää edelleen melkein uudelta. (…) On järkyttävää, kuinka kauan (…) roskat voivat selvitä hengissä ja vahingoittaa luontoa.”

Pullon kyljessä olevan etiketin mukaan pullossa luki ”4d off”, mikä tarkoittaa sitä, etä pullo on ollut markkinoilla ennen Ison-Britannian rahauudistusta vuonna 1971. Kirjain d viittasi ennen vuotta 1971 siihen, että punta koostui 240 pencestä, joista käytettiin lyhennettä d. Itse pullo oli Fairy-pesuainepullo.

Meriin päätyvä muovijäte on vakava ongelma, ja muovi yleensä on hyvin hitaasti hajoavaa. The Guardian mainitsee, että muovipullojen hajoamiseen saattaa kulua jopa 450 vuotta. Meressä mikroskooppisen pienet muovinpalaset päätyvät kalojen ravintoketjuun.

Keväällä uutisoitiin, että muovijätettä on löytynyt myös valtamerien syvimmästä kohdasta, niin sanotusta Mariaanien haudasta. Se sijaitsee Tyynellämerellä 10 898 metrin syvyydessä.

Kuvausroboteilla napatussa otoksessa näkyy muovikassin jäänteitä. Löytö tehtiin itse asiassa jo vuonna 1983, mutta tutkimusaineisto on vasta nyt saatu koottua kansainvälisen tiedeyhteisön käyttöön.

Tämä artikkeli on julkaistu myös Tekniikan Maailman verkkosivuilla.

Lue myös nämä

X