Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Muovisaastaa ympäri rannikkoa Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka

01.03.2021

Tekstijuha virtanen

KuvatKristiina Boström-Förström

Mikromuovia ja suurikokoisempia muoviroskia löytyy Suomen hiekkarannoilta aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Yleinen ja selkeästi erottuva muoviroskatyyppi on eläimille vahingollinen tupakantumppi. Ympäristöjärjestö WWF keräsi tietoa Itämeren rantojen muoveista viime vuonna ja näytteet on nyt analysoitu.

Roskia kerättiin seitsemässä kohteessa Oulusta Porvooseen.

Helsingin Suomenlinna oli odotetusti roskaantunein lähialueiden rakentamisen takia.

Tietoa kerättiin mikromuovin ja suurikokoisen muoviroskan esiintymisestä. Mikromuovin määrä rantahiekassa oli suurin Suomenlinnassa. Toiseksi suurin määrä oli yllättäen kaupunkikeskustasta syrjässä olevassa Vaasan Ahvenniemessä, minkä jälkeen tulivat Oulun Nallikari, Porin Yyteri ja Eurajoen Laitakari sekä Porvoon Sondby. Hangon Bellevuen rannalla (kuvassa) mikromuovia ei ollut.

Mikromuovin määriä rantahiekassa ei juuri ole aiemmin tutkittu. Syke on tutkinut kokeiluluonteisesti mikromuovien määrää Porvoossa ja Kotkassa.

Suomessa muoviroskasta pyritään eroon. Tänä vuonna aletaan panna toimeen EU:n kertakäyttömuovituotteita koskevaa lainsäädäntöä ja valmistelussa on myös uusi merenhoidon toimenpideohjelma.

Lue myös nämä

X