Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Myrsky lähestyy − rannikolla on syytä tarkistaa veneen kiinnitykset ja pilssi

Merelle ei nyt kannata lähteä, ja veneen kiinnitykset sekä vesitilanne kannattaa tarkistaa mahdollisuuksien mukaan.

16.09.2020

TekstiJukka Hiiro

Suomeen saapuvaksi ennustettu myrsky lähestyy. Myrskyn oletetaan keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana etenevän Pohjanlahdelta etelämmäksi.

”Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman”, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Myöhemmin torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy yleisesti maan länsiosassa, ja päivän ja illan aikana myös idässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskat todennäköisesti heikkenevät jo torstaina jonkin verran.

Myös veneen kiinnitykset ja pilssi on hyvä tarkistaa, sillä sadetta voi kertyä paikoin yli 40 millimetriä. Mikäli pilssiä ei ole, kannattanee sadealueilla käydä vene tarkistamassa heti torstaina. Torstain aikana sadealueen ennustetaan liikkuvan kohti kaakkoa ja heikkenevän.

Myrskyllä ja puuskatuulilla on merialueilla vaikutusta myös aallokkoon.

Ilmatieteen laitos varoittaa Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä jopa 23 metriin sekunnissa yltyvistä tuulenpuuskista ja yli neljään metriin kohoavasta merkitsevästä aallonkorkeudesta. Ahvenanmerellä ja Pohjois-Itämerellä merkitsevän aallonkorkeuden ennustetaan niin ikään nousevan yli neljän metrin, mutta tuuli jää ennusteen mukaan 18 metriin sekunnissa.

Merkitsevä aallonkorkeus on keskiarvo. Tämä tarkoittaa sitä, että paikoin aallot voivat kohota ylemmäksikin, jopa kahdeksaan metriin. Vesille ei siis nyt kannata välttämättä lähteä, mikäli sen voi vain välttää.

Aallonkorkeuden ja merkitsevän aallonkorkeuden laskentatavan ja selitykset löydät alta.

Aallonkorkeus ja merkitsevä aallonkorkeus

  • Aallonkorkeudella tarkoitetaan aallon pohjan ja huipun välistä korkeuseroa.
  • Meren aallokko on perusluonteeltaan epäsäännöllistä, ja perättäisten aaltojen korkeus ei ole sama.
  • Aallokkoa mitataan tyypillisesti 15 – 30 minuuttia ja tästä mittaussarjasta lasketaan aallokon ominaisuuksia kuvaavat suureet, kuten merkitsevä aallonkorkeus.
  • Aallokon korkeuden ilmaisemiseen käytetään merkitsevää aallonkorkeutta, Hs, joka on asetettu vastaamaan kokeneiden merenkulkijoiden silmin arvioimaa aallokon korkeutta.
  • Merkitsevä aallonkorkeus on myös likipitäen sama kuin aallokon korkeusjärjestykseen asetettujen aaltojen korkeimman kolmasosan keskiarvo silloin, kun meri on aaltojen kannalta syvää.
  • Aallokon korkein yksittäinen aalto on liki kaksinkertainen merkitsevään aallonkorkeuteen nähden.
  • Arvio korkeimmasta yksittäisestä aallosta ei perustu mittaukseen yksittäisestä aallosta, vaan se lasketaan merkitsevästä aallonkorkeudesta.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Lue myös nämä

X