Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Myrskyjen meri

21.03.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaOtava (2003)
Hinta18,95 € äänikirja (suomalainen.com)

Liikkuukohan yksikään dekkarisankari niin taajaan veneellä kuin Donna Leonin komisario Guido Brunetti? Tuskin, mutta ei se Venetsiasta käsin tutkimuksiaan tekevästä komisariosta merikarhua näytä muokkaavan.”Vaikka Brunetti oli viettänyt suuren osan nuoruudestaan veneissä ja lagunalla, hän ei koskaan ollut oppinut kunnolla lukemaan merikarttaa…”

Myrskyjen meri on komisario Brunetin kymmenes tutkimus. Siinä selvitetään kahden kalastajan murhaa. Kalastusalus on painunut palaneena pohjaan Venetsian edustalla, Pellestrinan saaren satamassa. Hytistä nostetaan kuollut isä ja poika. Toisen pää on murskattu, toinen on suolistettu. Koska sulkeutuneesta kalastajayhteisöstä on vaikea onkia tietoja, Brunettin apulainen, signorina Elettra, soluttautuu saarelle sukulaistensa luokse. Tapaus ei tietenkään ratkea ilman pontevaa myrskyä, jonka kuvauksessa on hetkensä, vaikka aallokko hieman nopeanlaisesti nouseekin.

Myrskyn raivotessa Brunetti panee henkensä alttiiksi, kuten hyvän kytän kuuluukin.

Osa Brunetti-sarjan viehätystä on komisarion rakkaus hyvään ruokaan. Paljastettakoon, että kylän rantaravintolassa – ei niitä muunlaisia taida pitkällä ja kapealla saarella ollakaan – komisario nauttii spaghetti alle vongolea eli simpukkapastaa. Pääruoaksi hän valitsee kala­grillivartaan. Voi muuten olla, että juuri Myrskyjen meren tapaus saa Brunetin ja lukijat suhtautumaan jatkossa viileämmin Adrianmereltä pyydettyihin äyriäisiin. Herkun puhtaus ja kalastusmenetelmä arveluttaa vuonna 2001 kirjoitetussa dekkarissa.

Donna Leon on kirjoittanut suosittua sarjaansa kirjan vuosivauhdilla vuodesta 1992. Tänä vuonna on luvassa 31. osa.

Lue myös nämä

X