Tilaa
Jutut

Myydyimmät käytetyt veneet – Buster jyrää kärjessä

Myydyimpien käytettyjen listan kärki näyttää yksitoikkoiselta. Peräti viisi myydyintä mallia on kotoisin Inhan Tehtaalta.

13.05.2021

Tekstijuha virtanen, tilastot nettivene.com

Kuvatanton reenpää

Buster jyrää käytettyjen markkinoilla. Sen eri mallit ottavat viisi ensimmäistä sijaa taulukossa, jossa on mukana kaikenlaisia veneitä soutuveneistä troolareihin.

Tilanne ei muutu, vaikka listalta karsittaisiin muun muassa soutuveneet ja keskityttäisiin pelkkiin moottoriveneisiin. Busterien dominoiva asema vain korostuisi, kun Terhi 358 soutuveneenä putoaisi välistä pois.

Kärkikymmenikössä Nettivene.comin tilastoissa on kaikkiaan kahdeksan eri Busteria ja kaksi Terhin pikkuvenettä.

Kahden merkin hallitseman kärkikymmenikön jälkeen tulee Bella 700 mukaan listalle. Vasta 20. sijalla on Yamarin 405 ja seuraavana MV-Marin 4600. Ensimmäinen Silver on sijalla 25. Sen myydyin malli on Silver Colibri.

Kun myyntilukuja tarkastellaan pelkästään venemerkin perusteella, nousee Yamarin ykköseksi, ohi Busterin.

Haluttu peltivene

Myydyimpien käytettyjen venemallien listalla ykkönen on vanha Buster RS, joka on nettiveneen kautta vaihtanut omistajaa 1 268 kertaa.

Välttämättä se ei tarkoita yhtä monta eri venettä. Luonnollisesti jonkun venevalmistajan vanhimpia malleja on eniten käytettyjenkin markkinoilla. Veneet vaihtavat omistajaa useinkin elinkaarensa aikana.

Jostain syystä vanha RS elää yhä edelleen monien haaveissa ykkösveneenä, vaikka sen ominaisuudet eivät olleet niin järisyttävän erinomaiset edes silloin, kun vene oli uusi.

Busterin mallistosta käytettyjen veneiden myydyimpien mallien suosikkikakkosena on XL (1 207 kpl), kolmantena perus-R (1 118 kpl), neljäntenä M (1 112 kpl) ja viidentenä L (1 068 kpl).

Viimeksi mainittuja näkee vesillä paljon ja Traficomin venerekisterissäkin se on toiseksi yleisin Buster, joten vasta viides sija hieman ihmetyttää.

Kertooko se siitä, että vene on nykyisille omistajilleen mieluinen, eikä siksi kierrä omistajalta toiselle samalla vauhdilla kuin joku toinen malli? Vai löytyykö L-Busterin kaltaiselle hyvälle perusveneelle ostajat heti myyjän tuttavapiiristä. Hyvää venettä ei tarvitse edes laittaa myyntipalstoille, kun kaupat on jo sovittu ennakolta?

Terhi on toinen venemerkki, jonka veneitä mahtuu kymmenen myydyimmän mallin listalle. Sen koko mallisto on siinä kokoluokassa, joka hallitsee vuosittain uusien veneiden kauppaa. Varsinkin kesämökeillä on käyttöä  pienille avoveneille.

Mikä määrittää hintaa

Veneiden hintavertailua on turha tehdä erityyppisten veneiden välillä. Saman kategorian veneiden välinen hintavertailu on asia erikseen. Silloin katsotaan mitä vene tarjoaa, minkälaisessa kunnossa se ja sen moottori ovat.

Vanha moottorikin voi ostohetkellä käydä, mutta mitä sitten, kun se pysähtyy? Saako siihen enää mistään varaosia?

Uuden pulpettiveneen saa jo alle 20 000 eurolla. Usein sellaisen ostajalta kysytään, miksi tämä on ostanut kyseisen veneen? Olisihan samalla rahalla saanut ison matkaveneen. Tietysti jo useamman vuoden ikäisen, mutta samalla olisi saanut oleskelu- ja yöpymistilaa, vessat ja muut hienoudet.

Ehkä ostaja ei ole halunnut niitä tiloja eikä hienouksia?

Ehkä hän on halunnut veneen, jolla ei ole tarkoituskaan matkailla. Ja jos niin tehdään, vene viedään trailerilla sinne, missä on ajateltu esimerkiksi kalastaa suurhaukia. Isosta matkaveneestä on hankala laskea verkkoja tai heitellä uistinta. Miksi siis ostaisi kelvottoman veneen, vaikka saisi halvalla?

Onneksi venevalmistajat ovat jo pitkään tehneet paljon erilaisia veneitä. Niistä voi itse kukin valita juuri sellaisen kuin haluaa ja tarvitsee.

Käytettyjen keskihinta yli 15 000 euroa

Kymmenen viime vuoden aikana myytyjen käytettyjen veneiden keskihinta on noin 15 500 euroa ja kaikkiaan käytettyjä myytiin noin 274 000 venettä.

Mukana Nettivene.comin listauksessa ovat moottori-, soutu-, työ-, rib- ja kumiveneet.

Veneet on myyty vuosien 2010 – 2020 välisenä aikana ja niiden hintapyynnöt ovat vaihdelleet 50 euron ja viiden miljoonan euron välillä.

Veneliikkeiden kautta myytiin noin joka viides käytetty vene (18,3 %). Yksityiset myyjät myivät samaan aikaan loput (81,7 %).

Liikkeiden myymien veneiden keskihinta oli 33 157 euroa. Veneitä oli 50  199 kappaletta.

Yksityiset myivät veneensä keskimäärin 11 485 eurolla. Myytyjä veneitä oli kaikkiaan 223 574.

Liikkeiden ja yksityisten myymien käytettyjen veneiden suureen hinnaneroon on montakin syytä.

Yksinkertaisin selitys on se, että liikkeisiin valikoituu parempikuntoisia ja uudempia käytettyjä, jolloin korkeampi hinta on helpompi perustella.

Yksityisiltä lähtee kiertoon vanhempia ja alemmas hinnoiteltuja veneitä.

Lue myös nämä

X