Tilaa
Jutut

Näin asennat trimmitasot veneeseen

Liukuvarunkoisen veneen kulkuasentoa, ajomukavuutta ja myös taloudellisuutta voidaan parantaa peräpeiliin asennettavilla trimmitasoilla. Niiden asentaminen veneeseen onnistuu tee-seitse -mieheltäkin.

20.12.2018

TekstiEero Pöyhönen

KuvatTapio Leppä

Trimmitasoja käytetään veneen pituussuuntaisen kulkuasennon sekä sivuttaiskallistuman korjaamiseen ajon aikana. Trimmeillä saadaan lisättyä veneen perän kantoa ja painettua keulaa alas tarvittaessa, mikä helpottaa peräpainoisen veneen liukuun nousua.

Ajon aikana trimmeillä saadaan oikaistua veneen kallistunut kulkuasento aallokossa. Varsinkin v-pohjaisella veneellä on taipumus puskea sivuaallokkoon ja kallistua tuulen puolelle, jolloin myös syvällä v-pohjalla varustettu vene on ajoltaan kova eikä pohjan muoto toimi suunnitellulla tavalla.

Myös veneen kuormaus voi vaikuttaa niin, että vene kulkee kallistuneena jommalle kummalle laidalle. Painamalla alas kallistuksen puoleista trimmitasoa, veneen kulkuasento saadaan oikaistua. Kulkuasennon oikaiseminen vaikuttaa matkanteon mukavuuteen ja myös polttoainetaloudellisuuteen.

Trimmitasoja on pääsääntöisesti kahdenlaisia, suoraan sähkömoottorilla toimivia sekä sähköhydraulisesti toimivia. Viime vuosina on markkinoille tullut lisäksi myös muita vaihtoehtoja. Tässä pitäydymme kuitenkin perinteisten, sähköhydraulisesti toimivien trimmitasojen asentamiseen. Järjestelmässä kumpaakin
trimmitasoa voidaan säätää erikseen kojelautaan asennettavalla kytkimellä. Tasoja liikutetaan tarpeen mukaan ylös ja alas hydraulisten työsylinterien avulla. hydrauliikka sylintereille saadaan sähköllä toimivasta hydraulipumpusta, josta lähtee putket molempien tasojen työsylintereille.

Esimerkkitapauksessamme asensimme uudet trimmitasot liukuvarunkoiseen 6,20 m pitkään veneeseen, jossa on sisäperämoottori. Vanhat trimmilevyt eivät enää toimineet kunnolla. Varaosat vanhaan järjestelmään olisivat maksaneet enemmän kuin uusien sähköhydraulisten trimmilevyjen asennussarja.

Poistimme vanhat levyt ja valitsimme uusiksi levyiksi USPartsin 10 x 12 tuuman alkuperäisiä tehokkaammat M120 Sport Tab -levyt.

Trimmitason koko ja tyyppi määräytyvät veneen pituuden sekä vetolaitteen mukaan. Veneen tiedoilla saat hankittua oikeankokoiset trimmitasot.

Lataa trimmitasojen asennusohje tästä

Lue myös nämä

X